Posted on

Téli napozás 2.: Vannak alternatív megoldások!

A cikk ELŐZŐ részében írtam, hogy télen is érdemes lenne naponta időt tölteni kint a természetes fényviszonyok között és egy sor más életmópraktikát is be lehet még vetni, hogy télen is energikusak, jókedvűek maradhassunk a kevesebb napfénnyel. Ebben a részben az előzőeket magyarázom más megvilágításban és néhány újabb tippet is olvashatsz!

A modern világban könnyű olyan mindennapokat teremteni, hogy szinte egyáltalán ne találkozzunk a téllel. Felöltözünk, befűtünk, megtoldjuk a nappalokat mesterséges fényekkel, az élelmiszerboltokból megtömjük magunkat nyári gyümölcsökkel stb. Ez a kényelem azonban nem mindig szolgálja az egészséget, lehetne vegyesebben is csinálni és megbarátkozni valamennyire az igazi téllel.

A korai sötétedés, gyenge napfény, hideg kinti hőmérsékelet sokaknak nem a kedvence. Ha a költözés és az időutazás nem opció, akkor az alábbi tippek jól jöhetnek!

Tél és regeneráció

Tudom, nem olyan egyszerű megvalósítani a modern életvitellel, de itt is ideális, kockafejű esetekről írok a biológia szempontjából. Szerintem a lényeg, hogy ismerjük meg ezeket az információkat és alakítsuk a szokásainkat, amennyire éppen tudjuk.

Ha követnénk a természet évszakos ritmusát, akkor a hosszú nyári napokon kellene produktívabbnak lenni, többet dolgozni, élvezni az életet, megkóstólni a friss gyümölcsöket, kevesebbet aludni, az ősz végére esetleg még némi szigetelőréteget is felhalmozni.

Télen, a rövidebb, sötétebb nappalokkal pedig inkább át kellene adni magunkat a nyuginak, regenerációnak, kevesebb élelemnek, időnként akár böjtölésnek, hosszabb alvásoknak, tavaszra ledobni azt a bizonyos szigetelőréteget.

A jó hír, hogy ilyenkor lehetne pl. a melatonin hormont és vele együtt az autofágia, apoptózis, AMPk sejttakarító-megújító-zsírégető folyamatokat is maximalizálni. Mellesleg, mindegyik aktiválásában a mitokondriumoknak kulcsszerepe van.

A melatonin szintje a sötétben kezd emelkedni, a (nappali) kék fény hiányában. Télen erre bőséges időablak állna rendelkezésre. Elvileg igen, ha nem találkoznánk ennyi mesterséges kék fénnyel a kütyükből, képernyőkből és világításokból, melyek csökkentik a szintjét. Ezért is érdemes télen fokozottabban odafigyelni a kék fény védelemre (szoftverek, szemüvegek, barátságosabb világítások).

Hidegadaptáció

A csecsemők aktív barna zsírszövettel születnek, ami lehetővé teszi az un. remegésmentes hőtermelést. Ez a folyamat is a mitokondriumokban zajlik, amikor a kajából vagy az energiaraktárainkból származó protonokat, elektronokat nem ATP gyártásra használjuk, hanem „szétválasztjuk” őket az elektron transzportlánc nevű folyamatban az UCP fehérjéken keresztül és közvetlenül hőt, infravörös fényt termelünk.

A barna zsírszövet a gyerekkorban azonban visszafejlődik, mert nem adunk elég ingert a testünknek, hogy szüksége legyen rá a téli ruházkodással és a fűtéssel. A jó hír, hogy felnőttkorban is elő lehet hozni a barna zsírt és a remegésmentes hőtermelést, hiszen a kód ottvan mindenki DNS-ében!

Ehhez kell a fokozatosan felépített és adagolt hideg inger. Lehet kezdeni jeges vizes arcfürdővel, alulöltözve pár perces kint tartózkodással, hideg zuhannyal stb. Egy korábbi CIKK-ben és a Paleón túl könyvben írtam a hidegadaptáció lépéseiről bővebben.

A lényeg a lényeg, hogy elvileg bárki tudna jelentős mértékben alkalmazkodni a hideghez a barna zsírszövet és a remegésmentes hőtermelés kiépítésével. Ezt fel lehet fogni egyfajta edzésnek is: kicsit küzdünk, aztán a regenerációs időszak után a szervezetünk már egy magasabb szinten, erősebben folytatja.

Ezzel a biológia trükkel, biohacking módszerrel máris kellemesebben elviselhető lesz a tél, tágul a komfortzóna. Én is kísérletezgettem a hidegadaptációval jópár évet és néhány túlzásba vitt jeges fürdőt leszámítva, leginkább csak pozitív élményeket szereztem. Írtam a tapasztalaimról pl. ITT.

Szocializálódás

Bár az előzőekben írt, téli álom szerű regeneráció, inkább a magány felé terel, azonban érdemes ilyenkor is időt tölteni a családdal, barátokkal, sporttársakkal és jó hangulatú programokat szervezni, jókat nevetni. Így a napfény „boldogsághormon” hatása helyett, egy másik útvonalon keresztül védekezhetünk a téli depresszió ellen.

Vigyünk színt a szürke hétköznapokba

Bár ez egy kisebb hatás szerintem, mint az összes többi, de feldobhatja a hangulatot a nagy szürkeségben, ha otthon színes a lakás, színesen öltözünk vagy színes ételeket eszünk. És még a brit tudósok is írogatnak róla, ha valaki nem hiszi…

Földelés

Aki még nem hallott erről az elsőre misztikus, áltudományosan hangzó fogalomról, annak ajánlom, hogy végezzen némi kutatómunkát a témában. Röviden, arról van szó, hogy szabad bőrfelülettel a természetes, elektromosan vezető közegekkel érintkezve, elektromágneses kölcsönhatás zajlik a testünk és a környezet között. Leegyszerűsítve, elektronokat tudunk felvenni, ha mezítláb sétálunk a fűben vagy kinti vizekben fürdőzünk, amivel aztán tölthetjük pl. a sejtekben lévő rendezett szerkezetű, töltésszétválasztott vízben rejlő akkumulátorunkat.

Bár nem olyan kellemes eleinte, mint nyáron a nedves fűben sétálni vagy a strandon fürdőzni, de hozzá lehet szokni fokozatosan és télen is ki lehet menni mezítláb a hóba, a fűbe vagy fürdőzni a hideg-jeges vizekben. Csak a kézzel is lehet érintkezni a természetes, elektromosan vezető felületekkel vagy akár a cementes, köves felület is megteszi, ha ez elérhető, mert vezető közeg az ásványi anyagoknak köszönhetően. Tehát ekkor is működik valamennyire a jelenség, ha valaki kimegy a teraszra vagy a garázsba.

Pluszban egy spekuláció, nem jártam még utána alaposabban, de feltételezhetően egy egyszerű, akár meleg vizes zuhanyzás közben is működhet a földelés, ha a vízvezeték másik vége a hálózatban földelt. Talán nem kell megindokolni, hogy egy forró zuhanyt általában kellemesnek érezzük, főleg télen. Ez lehet egyszerűen a meleg víz infravörös fény hatása vagy vele együtt a földelésé is.

A téli földelésnél csak pár perces akciókra gondolok, komolyabb fakírkodás nélkül is van pozitív hatása ezeknek a szokásoknak.

Repülj melegebb éghajlatra

Ha nem süt eléggé a nap a környéken, repülj olyan helyre, ahol ilyenkor is nyárias időjárás van. Tudom, könnyű ezt mondani és sokan mennének, de ez leginkább pénztárcafüggő.

Már egy egyhetes téli nyaralás is sokat javíthat az egészségen, a D-vitamin szinten, a hangulaton, energiaszinten és az általános közérzeten. Egy nyárias helyen minden nap lehet találkozni a D-vitamin termelő UV-B sugarakkal, könnyedén lehet a földelés mesterségét űzni, omega-3 zsírsavakban gazdag friss tengeri ételeket lehet enni és még az alvás is jobb lehet az egész napos napfényhatás és a kevesebb esti mesterséges fény hatására.

Szerintem sokan kipróbálnák a következőket: gyönyörű napkeltéket és napnyugtákat nézni a tengerparton, nyári öltözékben vagy fürdőruhában tölteni az egész napot, mezítláb sétálni a nedves homokban, némi barna színt gyűjteni, friss trópusi gyümölcsöket enni, edzeni a szabadban, búvárkodással és vízi sportokkal ismerkedni. Nem véletlenül járnak sokan télen is ilyen nyárias helyekre, hosszabb-rövidebb időre.

Összefoglalva

Bár sokaknak nem a kedvence az őszi-téli időszak és legszívesebben átugornák egy időgéppel, de be lehet vetni rengeteg praktikát, hogy jó egészségben, energikusan, jó hangulatban átvészelhessük ezeket a hónapokat! Vannak persze ideális, nehezebben megvalósítható módszerek is, de a lényeg szerintem, hogy tudatosítsuk őket és kinek-mennyire fér bele, használja őket a téli mindennapokban.

Képek: unsplash.com

További részletek a fénybiológiáról, táplálkozásról, hidegelésről A paleón túl, a Napfény diéta és az új Táplálkozásvallások 2023 könyvekben!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Repülj a télből a nyárba egy sportos kikapcsolódásra!