Vad paleo – A tenger gyümölcseitől a vadételekig
A Vad paleo egy recepteskönyv, hasznos elméleti és gyakorlati tudnivalókkal, melyet Mezei Elmirával közösen készítettünk a Jaffa Kiadó gondozásában.
Elmira nagy tapasztalattal rendelkező paleo szakács és táplálkozási tanácsadó. Ez a tizedik szakácskönyve, így garantált, hogy igazán ínycsiklandó és otthon is könnyen megvalósítható receptek kerültek a könyvbe.
Jómagam pedig a szöveges részekért feleltem. Beleadtam mindent, ami egy bevállalós, természetszerető, modern szemléletű biológustól kitelik!
A könyv megjelenésekor írt blogbejegyzésemet ITT tudod olvasni.
A Jaffa Kiadó oldalán is olvashatsz róla egy ismertetőt ITT és meg is rendelheted. Továbbá kapható a könyvesboltokban is.
Tartalom
1. Paleo és ketogén étkezés 15
Levesek 21
Gazdag zöldségleves kurkumával 23
Póréhagymaleves ropogós sült szalonnával 24
Csalánleves 27
Ribizlis meggyleves friss tárkonnyal 28
Marhahúsleves velővel, zöldségekkel, tormával 31
A tenger legjava leves 32
2. A modern gyűjtögető – avagy mi az, amit megehetünk a magyar vadonban 35
Zöldségek 55
Párolt rókagomba „vajban” 57
Mustáros sárgarépa 58
Gyömbéres sütőtök 61
Kapros-majonézes töksaláta 65
Brokkolisaláta szardellás öntettel 66
Fokhagymás-csilis zöldek 69
Éhségűző kis fogások – akár reggelire
Batátakrém karalábé- és retekhasábokkal 73
Snackpaprikába töltött húsragu 74
Szalonnába tekert karfiol/cukkininyársak 77
Brokkoliropogós 78
Libazsíros snidlinges zöldkrém 81
Gombás-sonkás gofri 82
3. Vad paleo: vadászat és vadhúsok 85
Húsételek 97
Báránycsülök és borjúlábszár 98
Mini-malacpecsenye 101
Töltött szalonnás fürj 102
Őzpörkölt, kicsit másképp 105
Szarvasragu 106
Majoránnás libasült 109
Marhapofa 110
4. Finomságok a tengerből 113
Halak, tengeri herkentyűk 117
Grillezett süllő 119
Petrezselymes-fokhagymás tigrisrák 120
Füstölt makréla bazsalikomos olívasalsával 123
Egészben sült pisztráng egressel és zöldségekkel 124
Kagylóragu „zellerkanállal” 127
Vegyes tengeri nyárs 128
Pácolt grillezett tintahal 131
Grillezett szardínia chermoulaszósszal 132
5. Nyers húsok és belsőségek a paleóban 135
Nyers élvezetek 143
Lazactatár avokádóban 145
Bélszíncarpaccio 146
Tatár bifsztek 149
Cukkiniröszti avokádókrémmel és füstölt lazaccal 150
Ceviche 153
Szasimi 154
Osztriga 157
Nyers marhamáj – turmix vagy fagyasztott májkocka? 158
6. Bizarr paleo 161
Ínyenc belsőségek 169
Steakburger rozmaringos hagymával – kicsit másképp… 170
Pirított kacsamáj római salátában 173
Főtt marhanyelv 174
Kakasherepörkölt 177
Sertéslép 178
Halkocsonya tejjel, ikrával 181
Tőkehalmáj saláta 182
7. A szezonalitás jelentősége 185
Desszertek 191
Banánpuding 192
Csokoládéhab 195
Zöldcitromos avokádótorta 196
Ibolyapuding és -szörp 199
Narancsos epersaláta bodzavirággal és friss turbolyával 200
Szederjégkrém 203
Eperkehely friss mentával 204
8. A fűszerek élettani hatásai 207
Italok 217
Zöldturmix 219
Fűszeres gyümölcsvíz 220
Kókusztejes chai tea 223
Fermentált zöldséglé 224
Csontleves 227
Vízikefir (japán kristálygomba) 228
Kombucha tea – avagy „a halhatatlanság itala” 231
Jegyzetek 233
Felhasznált irodalom 234
Receptmutató 238