Az egészséges táplálkozás világában megjelentek a különböző irányzatok, rendszerek vagy mondhatjuk úgy is, hogy „táplálkozásvallások”.
Alapszabályokkal, dogmákkal, mit szabad, mit nem, miért kapsz pirospontot, mi a bűn…
Paleós vagy? Ketós vagy? Vega vagy? Nyers vegán vagy? Vércsoport szerint táplálkozol? Lúgosítasz? Te sem eszel cukrot/glutént/akármit?
Ha igen, akkor cimbi vagy, ha nem, akkor miért nem ezt csinálod, hiszen nyilvánvalóan ez a tuti, hiszen megmondta az XYZ guru…
Láss tisztán a modern diéta káoszban!
Ismerősek a következő fogalmak, címkék és táplálkozás irányzatok?
- mindenevő, egyél változatosan
- low carb/alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás
- high carb/magas szénhidráttartalmú táplálkozás
- cukormentes
- gluténmentes
- mindenmentes (akkor mit is eszünk? semmit?)
- paleo
- ketogén
- carnivore
- vegetáriánus
- vegán
- nyers étkezés (növényi vagy állati alapanyagokból)
- testépítő csirkerizs diéta
- elválasztó diéta
- 90 napos diéta
- vércsoport diéta
- hormontípus, anyagcseretípus diéta
- kalóriaszámolgatás és/vagy kalóriamegvonás
- mediterrán diéta
- lúgosító diéta
- tisztítókúra, méregtelenítés
- smoothie őrület
- ayurvedikus táplálkozás
- makrobiotika
- fényevés
- stb.
A fentiekre gondolok, amikor a modern táplálkozás irányzatokat említem.
Magamban, és most már nyilvánosan is inkább „táplálkozásvallásoknak” hívom őket.
Vajon melyik irányzatnak van igaza? Vagy egyiknek sem?
Persze valamiben mindig hiszünk vagy hinni kell, hogy valamilyen irányba elmozduljunk, cselekedjünk az életben. Ez rendben is van. Viszont a táplálkozási hitrendszerekkel, úgy látom, hogy sok fölösleges vagy hibás szabályt és tiltást veszünk fel, melyek aztán a rendszer szerinti tökéletes ételekhez jutási stresszt, szorongást és szociális izolációt okozhatnak a lelkes „hívőknél”. Sok esetben elmarad a várva várt ígéretes gyógyulási eredmény vagy a kicsattanó energiaszint is.
Mindenképp dícséretes lépés, ha valaki elkezd tudatosan odafigyelni az étkezésére és minőségibb alapanyagokat választani. Tehát olvasunk, kutatunk, konzultálunk szakértőkkel vagy ismerősökkel és átültetjük a gyakorlatba a rendelkezésünkre álló legjobb információkat.
Te honnan szerzed az információidat? Melyik irányzatot követed (vakon)?
A kérdés már csak az, hogy ki-milyen forrásból tájékozódik, mit jelent ez a tudatosság? Mi az, ami meggyőzte, hogy ezt vagy azt az utat fogja követni? Logikus észérvek? Tudományos kutatások vagy levezetések? Érzelmi szimpátia? Egy szimpatikus kajaguru? Médiaüzenetek? Divat? Valakinek bevált?
Keresni az igazságot érdemes. Egyszerre nyitottnak lenni az új információkra és a kritikusan gondolkodni szintén. Tekints szkeptikusan arra, aki mindent kizáróan megtalálta az egyetlen igazságot. Szerintem a lényeg, hogy haladjunk előre! Összegezzük és használjuk az új információkat és gyomláljuk ki az elavult, hibás nézeteket.
Az új könyvemben közös nevezőre hoztam a különböző táplálkozás irányzatokat.
A közös nevező szerintem a kvantumfizika szintű tudomány, a mitokondriumok működése, evolúciós illeszthetőség és mindennapos megfigyelések. Akinek nehézkes a tudományos szövegek olvasása, annak jó hír, hogy a könyv nagy részében közérthetően írok az elméletről is és a hétköznapi, gyakorlati következményekről!
Ez sem a végső tuti diéta lesz, ami mindenre (is) megadja a választ. DE! Úgy gondolom pontosabb leírás, haladóbb szemlélet, mint az összes többi divatos étrend.
A könyv elolvasása után lesz egy alaptudásod, hogy tisztán láthass a modern diéta káoszban! Bátran, szorongás nélkül, hosszútávon is fenntarthatóan választhatod meg az ételeidet és életmód szokásaidat.
Észreveheted, hogy mikor és mivel húztak csőbe, mire költöttél, fókuszáltál túlzottan korábban. Ezekbe az útvesztőkbe én is belementem az elmúlt 20 évben.
“A tudomány kizárólag fizika: minden más csupán bélyeggyűjtés.” /Rutherford/
Miről olvashatsz az új könyvben?
✅ A különféle táplálkozási irányzatok erős, gyenge és hiányzó láncszemei
✅ Ha már tudomány és biológia, akkor 2023-ban ez a kvantumbiológia és a mitokondriális szemlélet
✅ A mitokondriumok működése és szerepe az emberi anyagcserében
✅ A napfény, mesterséges fények, cirkadián ritmus, légzés, deutérium szerepe az energiatermelésben
✅ Alternatív energiatermelő és energiakonzerváló útvonalak a táplálkozáson kívül
✅ A sejtekben lévő rendezett szerkezetű víz, amely tölthető akkumulátorként viselkedik
✅ A szénhidrát vagy zsír alapú étkezés vita
✅ A növényi vagy az állati eredetű élelmiszerek vitája
✅ Egyszerű és fenntartható táplálkozási ajánlások, stratégiák
✅ Saját tapasztalatok
Tartalomjegyzék
NE olvasd el a könyvet,
❌ Ha már mindent tudsz a táplálkozásról
❌ Ha nem szeretnél odafigyelni az étkezésedre
❌ Ha már megtaláltad a legjobb diétát és ragaszkodsz hozzá
Olvasd el a könyvet,
✅ Ha Te is szereted tudatosan megválogatni, hogy milyen ételeket veszel és eszel
✅ Ha megcéloztál egy hosszú és egészséges életet
✅ Ha Te is keresed az igazságot és kritikusan gondolkodsz
✅ Ha követsz valamilyen táplálkozási irányzatot, de maradtak kérdéseid, nem vagy teljesen elégedett az eredményekkel vagy túl sok stresszt okoz betartani
✅ Ha érdekel az emberi test működése a kvantumbiológia és a mitokondriumok működése szempontjából
✅ Ha szeretnéd ezentúl magabiztosan megválogatni az ételeidet
Kapcsolódó idézetek Szent-Györgyi Alberttől,
Aki lefektette a kvantumbiológiás szemlélet alapjait, jópár évtizeddel ezelőtt.
Azóta még több felfedezés született ezen a területen!
„Akkor fogjuk valóban megközelíteni az élet megértését, amikor valamennyi struktúra és funkció, valamennyi szint – az elektronok szintjétől egészen a molekulák feletti szintig – egyetlen egységbe olvad össze. Addig azonban a struktúra és funkció, a klasszikus kémiai reakciók és a kvantummechanika vagy a szub– és szupramolekuláris közötti megkülönböztetéseink csak módszereink és felfogásunk korlátozott jellegét mutatják.” /Szent-Györgyi Albert – Az élő állapot/
„Igen régen volt az, amikor kezdtem megsejteni, hogy a biológiai reakciók csodálatos kifinomultságát a molekulák önmagukban nem biztosíthatják, ehhez részben sokkal kisebb és mozgékonyabb egységekre van szükség, s erre aligha akad az elektronoknál alkalmasabb jelölt. Az életszínház főszereplői tehát szükségszerűen az elektronok, a nehézkes, kevésbé reakcióképes fehérjemolekulák pedig a dráma színterét képezik.” /Szent-Györgyi Albert – Az anyag élő állapota/
„Megengedhetik-e a biológusok maguknak, hogy – mert járatlanok a kvantummechanika bonyodalmaiban – elkerüljék az elektronok dimenzióját? Jelenleg nagyon kicsi azoknak a száma, akik mindkét tudományhoz, a biológiához és a kvantummechanikához is értenek. Lehet, hogy az emberi élet és az emberi agy korlátozott volta miatt ez a szám sosem lesz nagyon nagy. Mindkét tudomány teljes elmét és teljes életet követel. Ezért, legalábbis ma, a fejlődés valamiféle hibridizációtól függ.” /Szent-Györgyi Albert – Tudományos pályámról/
„De ha az ATP képes kielégíteni egy mindennapi funkció hirtelen támadó nagy energiaigényét, miért nem képes kielégíteni azt a szerény, de folyamatos igényt, amely a sejt saját élete számára támaszt metastabilis állapotának fenntartásához? Nem arról van-e szó, hogy az energia termelésének két egymástól független rendszere létezik, mindkettő O2-t használt fel, mint végső elektronakceptort; az egyik a mitokondriumokban helyezkedik el és az ATP termelődéséért felelős, míg a másik magában a sejt alapstruktúrájában van, amelyet sajátos állapotában kell fenntartani?” /Szent-Györgyi Albert – Az élő állapot/
„A biológiai folyamatok közege a víz, s a víz permittivitása a rendezettséggel változik. A vízmolekulák elrendeződése a fehérjék körül viszont a fehérjék elektronhiányosságától függ. Már korábban kifejtettük, hogy a nagy permittivitás gátolhatja az elektronátmeneteket, s a víznek meglehetősen nagy a permittivitása. A fehérjemolekula közvetlen szomszédságában kialakuló rendeződés nagymértékben módosítja a permittivitást. A rendezetlen víz hatékony rákkeltő lehet, s ez felhívja a figyelmet F. W. Cope (1974), R. Damadian (1971) és C. Hazlewood (1969) NMR-méréseinek fontosságára. E kutatók kimutatták, hogy a rákos szövetekben lévő víz abban különbözik a normális szövetek víztartalmától, hogy igen kevéssé rendezett.” /Szent-Györgyi Albert – A rákbetegség/
Miért írok a táplálkozásról?
Gyerekként én is össze-vissza ettem, amit éppen elém tettek otthon, az iskolai menzán vagy az edzőtáborokban. Aztán 18-20 éves korom körül elkezdtem tudatosabban megválogatni az ételeimet, főként a élsportban való teljesítményfokozás érdekében. A természettudományos tanulmányaimnak köszönhetően könnyen megértettem a tudományos alapú (sport)táplálkozási ajánlásokat.
Nagykanállal faltam a könyveket és egyéb információforrásokat a témában, sokmindent kipróbáltam, gyűjtöttem a tapasztalatokat. Nagy hatással volt rám Szent-Györgyi Albert és Jack Kruse (kvantumbiológia szemléletű amerikai idegsebész) munkássága. A rendelkezésemre álló információk alapján különböző táplálkozási korszakaim voltak, de valamiért mindig maradtak kérdéseim.
Egyik irányzat sem tudta teljes mértékben megválaszolni minden kérdésemet és alátámasztani azt, amit látok a természet vagy saját magam és a körülöttem lévő emberek megfigyelésével. Szerencsére. Így tovább kutattam és rengeteg olyan ismeretre tettem szert, ami megkérdőjelezi a köztudatban lévő ajánlásokat. Sok információ összegyűlt a fejemben az elmúlt években, ami gondoltam könyvek, cikkek formájában hasznos lesz mindenkinek, akit érdekel az egészséges táplálkozás és életmód világa.
Én sem találtam meg a tuti diétát, inkább amolyan lelkes igazságkereső vagyok és nem a mindenttudó guru. Nem vagyok orvos vagy gyógyító, ezért akinek komolyabb betegsége van, az orvosával együttműködve használja a könyvben lévő információkat. Viszont úgy gondolom, hogy tudok jobbat az összes eddigi divatban lévő táplálkozási irányzatnál. Ez egy személyes vélemény, nem szentírás. Rengeteg tudományos kutatási eredmény, józan paraszti ész és tapasztalatok alapján.
Szóval fogadd egyszerre nyitottan és szkeptikusan a könyvben leírtakat. Járj utána nyugodtan az állításoknak és vesd össze a mindennapos tapasztalataiddal!
Az egészségvédelmi szakirányos biomérnök végzettségemre és az utána lévő 13 évben szerzett további ismereteimre és tapasztalataimra támaszkodva írtam a Táplálkozásvallások 2023 könyvet. Biztos vagyok benne, hogy segíteni fog tisztán látni a modern táplálkozási irányzatok sokszínű, de ellentmondásos útvesztőjében.
Sáfrán Mihály – biomérnök, sportoló, edző
Töltsd le pár kattintással az új E-könyvet és láss tisztán a modern diéta káoszban!
Az E-könyv PDF formátumú, az ára: 4990 Ft
Plusz egy ajándék 1000 Ft-os kupont is küldök a többi könyvemhez!