Posted on

Téli napozás: napfény nélkül hogyan?

Figyelj, tök jó ez a napfény téma, szeretek is napozni… Na de, mi a helyzet az őszi, téli felhős, csapadékos időszakban, amikor ráadásul a nappalok is rövidebbek? Mennék én napozni, de hol a Nap? Mit lehet tenni?

A magyarországihoz hasonló földrajzi szélességeken, természetes módon, nyáron hosszabbak a világos nappalok és rövidebbek a sötét éjszakák. Így nyáron viszonylag könnyen meg lehet oldani a napozást. Télen fordított a helyzet, és valljuk be, a hűvösebb évszakban nem is olyan kellemes csak úgy kifeküdni napozni.  

A jó hír, hogy elvileg a Föld minden pontjára egyenlő mennyiségű napfény érkezik éves szinten, csak évszak szerint nagyok a különbségek. A magyarországihoz hasonló földrajzi területeken jópont, hogy nyáron nagy napfény időablak van, cserébe télen jóval kisebb. Továbbá, a modern életvitel és a sok mesterséges fény egyik évszakban sem optimális fénybiológia szempontból, télen különösen nem. A jelenség megértésével és a kvantumbiológia tudomány segítségével azért adódik jópár biohacking lehetőség!

  1. Télen is van Nap!

A „télen nincs Nap” állítás azért eléggé abszurd és túlzó… Mitől van világos télen is? Szóval van Nap, csak a földfelszínre érkező napfény spektruma más, mint nyáron az erős napsütéskor. A különbséget könnyedén tudjuk tudatosan is érzékelni a bőrünkön. Az egyik leglényegesebb különbség, az UV-B hiánya télen, ez ugye a D-vitamin termelés miatt lenne fontos. Ezért aztán érdemes feltankolni belőle a melegebb hónapokban. Télen esetleg UV-B lámpázás, D-vitamin étrendkiegészítés, több D-vitamin tartalmú étel fogyasztása. A téli napfény UV-A, látható fény, infravörös tartalma ilyenkor is fontos a hormon- és idegi ingerületátvivő anyagok és a cirkadián ritmus szempontjából. Tehát télen is fontos lenne a reggeli napfényinger és napközben is kimenni, a szabadba amikor és ahogy sikerül. Ez lehet csak egy egyszerű séta kabátban (a legfontosabb, hogy a szemeink érzékeljék a természetes fényt), haladóbbaknak alulöltözve kinti edzés, hideg vizes fürdőzés. A semminél pár perc is jobb, de mégjobb lenne legalább 1-2 órát kint tölteni.  

  • Szauna, vörös fény terápia

A másik különbség a tél-nyár-napfény összefüggésben az infravörös fény intenzitása, amit hőként is érzékelünk. Télen ugye alapesetben jól jön némi vastag ruházat (kivéve annak, aki foglalkozik a hidegapatációval). Extra infravörös bevitelre jók lehetnek: a szaunázás, infraszauna, vörös fény terápiás eszközök, szolárium (+UV fényt is), kandalló-kályha tüze, gyertyás-vörös izzós esti világítás.

  • Táplálkozás

Korábban említettem a D-vitamin tartalmú ételek kiemelt fontosságát, különösen ebben az időszakban (pl. máj és egyéb belsőségek, húsok, állati zsírok, tojás, tengeri ételek, gombák).

Ilyenkor természetes módon hangsúlyosabb lehetne az alacsonyabb szénhidráttartalmú, zsírdús, állati eredetű alapanyagokban domináns ketogén szerű, carnivore szerű étrend.

Érdekes összefüggés, hogy pl. az eszkimók nagy mennyiségben fogyasztanak DHA omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri ételeket. Ez a DHA molekula pedig segít a jobb fény hasznosításban, vagyis azt a keveset is jobban tudjuk hasznosítani általa.

Kezdenek divatosak lenni a hosszabb-rövidebb böjtöléses technikák is. A téli időszak a legideálisabb ezekhez! Érdemes a vacsorát is minél korábbra időzíteni vagy akár kihagyni.

  • Hidegelés

Nyáron napozás, télen hidegelés. Mindkettőnek számos pozitív élettani hatása van, csak más anyagcsere útvonalakon. A napozást talán nem kell különösebben részletezni: ki a napra, amikor csak lehet és annyit, amennyit az aktuális napfény toleranciánk elvisel (ez is jócskán javítható).

A hidegelésnek vannak fokozatai, mindegyik hasznos lehet ésszel végezve. Kezdőknek hidegzuhany, hideg-meleg váltózuhany, jeges-vizes arcfürdő, haladóbbaknak kinti időtöltés kevés ruhában vagy kinti fürdőzés.

  • Hosszabb alvás

A természetben, az állatvilágban a tél a regenerációról (ugye egyes fajok téli álmot is alszanak), kevesebb élelemről, éhezésről is szól. A modern világban szerencsére a legtöbbeknél nem kell félni élelemhiánytól (inkább az élelmiszerbőségtől…), téli álmot sem szoktunk tartani. Viszont a modern időbeosztás nem igazán kedvez a természetes téli ritmusnak.

Nem véletlen, ha valaki télen kevésbé aktív és szeretne többet aludni. Szóval érdemes a szezonális alvásmennyiség változásra is törekedni. Télen többet (korábban lefeküdni!), nyáron kevesebbet. Ebben sokat segíthet a reggeli napfény inger mellett, a következő témakör!

  • Kék fény védelem

Amikor rövidebbek a nappalok és a napnyugta-napkelte közti időszakot mesterséges fényekkel tesszük “láthatóvá”, akkor különösen hangsúlyos a kék fény védelem (biológia barátabb fényforrások, kék fény szűrő szoftverek, szemüvegek), hogy optimális mederben tartsuk a biomolekuláinkat, regenerációnkat, immunrendszerünket.

Összefoglalva, a fenti tippek segítségével szerintem nemcsak át lehet vészelni a telet, hanem megmaradhat a magas energiaszint és az testi egészség. Csak csinálni kellene a mindennapokban, kinek-hogyan-mennyi fér bele az életvitelébe…

Téli napozás 2. Olvasd el a cikk folytatását is!

További részletek a fénybiológiáról, táplálkozásról, hidegelésről A paleón túl, a Napfény diéta és az új Táplálkozásvallások 2023 könyvekben!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Repülj a télből a nyárba egy sportos kikapcsolódásra!