Posted on

Napégés 3. Mit tehetsz napégés után?

Tűzoltás napégés után. Igazából nincsen csodabogyó, csodaszer, ami 5 perc alatt bababőrt varázsolna. De van egy sor természetes praktika, amivel javíthatunk a helyzeten. Érdemes a szervezetünk regenerációs potenciálját maximalizálni. Hogyan?

(a cikk első és második része)

Késő délután, ha még belefér, érdemes napozni a napnyugtánál. A késői és korai napfényben még viszonylag kevés az UV és arányaiban sok az IR, ami elősegíti a regenerációt, belső víztermelést. Este a legfontosabb a pihentető alvás lenne. Korán lefeküdni, sötét, hűvös hálószobában. Másnap reggel pedig kint lenni a napkelténél.

Az esti kék fény védelem ilyenkor is jól jöhet, hogy maximalizáljuk a melatoninszintünket. Tehát a korai fekvés, kék fény védő szoftverek, szemüvegek használata itt is csak jól jöhet.

Hidratáltság! Lehet próbálkozni vízivással is, de talán mégjobb a belső vízgyártásunkat felturbózni a mitokondriumokban egy zsír- és fehérjedús vacsorával. A zsírokból kb. kétszer annyi deutériumcsökkentett vizet gyártunk, mint a szénhidrátokból. A “levedlett” bőr újratermeléséhez nem árt, ha van egy kis kollagén, aminek a legjobb forrása a pl. csontleves. Ezzel a superfood-dal is csak nyerhetünk.

Fényelnyelő vegyületek fogyasztása! A jolly-joker DHA itt is jól jöhet, tehát érdemes ilyenkor (is) tengeri ételeket fogyasztani. Fűszerek (kurkuma, bors, oreganó, bazsalikom… mehetnek bátran). Némi zöld zöldség is hasznos lehet a klorofilltartalma miatt.

A házi praktikák között szokták emlegetni ilyenkor a hideg vizes borogatást a napégett felületekre. Na, ebben van valami… Ma már komoly tudományos háttere van a hideg okos alkalmazásának. Írtam róla A paleón túl könyvben vagy a cikkeimben. Miért ne lehetne a napégés után egy hidegzuhanyt venni vagy haladóknak egyenesen beülni egy jeges vizes kádba. A bőrfelület hűtése kiváló gyulladáscsökkentő, a mitokondriumok energiatermelését, regenerációs potenciálját is felturbózza, mert a fűtéskor IR fényeket termelünk, amivel növeljük a belső vízréteget.

“Ártani nem árt, talán még használ is valamit csodaszer” kategória az aloe vera. Régóta alkalmazzák ezt a növényt a bőrfelület regenerálására, bár a tudományos kutatási eredmények nem igazán támasztják ezt alá. Hasonlóan a lehűtött kamillafőzettel való borogatás is a gyulladáscsökkentő hatása révén enyhítheti a tüneteket.

A napégés magától is meggyógyul. A kérdés, hogy mennyi idő alatt és mennyi kellemetlen tünettel. A fentiekkel tudjuk turbózni a regenerációs potenciálunkat.

Hivatkozások:

Barolet D, Christiaens F, Hamblin MR. Infrared and skin: Friend or foe. J Photochem Photobiol B. 2016;155:78–85. doi:10.1016/j.jphotobiol.2015.12.014

Puvabanditsin P1Vongtongsri R. Efficacy of aloe vera cream in prevention and treatment of sunburn and suntan. J Med Assoc Thai. 2005 Sep;88 Suppl 4:S173-6.

Maenthaisong R1Chaiyakunapruk NNiruntraporn SKongkaew C. The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Burns. 2007 Sep;33(6):713-8. Epub 2007 May 17.

Feily A1Namazi MR. Aloe vera in dermatology: a brief review. G Ital Dermatol Venereol. 2009 Feb;144(1):85-91.

Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377

Tubaro A1Zilli CRedaelli CLoggia RD. Evaluation of antiinflammatory activity of a chamomile extract after topical application. Planta Med. 1984 Aug;50(4):359.

További részletek a napégésről, a napfény biológiai hatásairól a Napfény diéta könyvben!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő SunnyFitness táborba, ahol az edzések mellett beszélgetünk a napfény és mesterséges fények biológiai hatásairól is!