Posted on

Hobbiedzés és a teljesítménycélok, avagy életmódváltás a sporttal

Van egy tippem a hosszútávú – akár élethosszig tartó – edzésmotivációhoz és életmódváltáshoz! Sokan már eddig is éltek/élnek vele és hajtja őket minden héten, évről-évre, hogy ottlegyenek az edzéseken és a legjobbat hozzák ki magukból. A titok csak annyi, hogy egy nehezen, de azért még elérhető edzéscélt tűzünk ki magunk elé, amit pár hónap vagy akár több év is megvalósítani. Mellékhatásként egy komplett életmódváltást és izmosabb, karcsúbb külsőt hozhat magával ez az út.

Tudatosan vagy össze-vissza?

A versenysportolóknak vagy a hobbiszinten tudatosan sportolóknak többnyire megvannak a kitűzött céljaik és tesznek is érte rendszeresen.

Van azonban egy nagy réteg a mai világban, akik „edzegetni járogatnak”, mert az állítólag egészséges és talán még élvezik is, de összességében egy sokadrangú tevékenység a sport az életükben és nincsenek komolyabb teljesítménycélok. Ez is teljesen rendben van a fittség karbantartására! Százszor jobb, mint ha semmit nem mozognának…

Azonban itt-ott kimarad pár hét edzés, nem teszik oda magukat rendesen, csak félgőzzel dolgoznak vagy inkább csak szocializálódni járnak a terembe, a táplálkozás és alvás nem szolgálja a regenerációt és a fejlődést. A látványosabb előrelépés alig-alig vagy sehogy sem akar jelentkezni.

A teljesítménycentrikus edzésekkel fejlődést szeretnénk látni. A sportolni járó és az edző is. Ehhez azonban lehet, hogy változtatni kell néhány eddigi szokáson. Egy-két jól megválasztott céllal a hobbistáknak is egycsapásra automatikus lesz, hogy megjelennek rendszeresen az edzéseken – legfeljebb csak komoly okkal hagyják ki – és odateszik magukat az aznapi legjobb formájukkal. Elkezdenek javítani pl. az ízületi mozgékonyságukon, hatékonyabb edzésmódszereket, gyakorlatokat, progresszív edzéstervet alkalmaznak.

Mivel az élet nagyobb része az edzésen kívüli időből áll, ekkor is odafigyelnek az életmódjukra, hogy támogassák a regenerációt és a következő edzésen jobb teljesítményt tudjanak leadni. Egycsapásra meglesz az egészségesebb étkezés, légzés, jobb alvási szokások, kevesebb fölösleges zaj, hátráltató tényező az életben és kevesebb tingli-tangli az edzéseken. A jó hír, hogy nem is kell mindenben 100%-ig változtatni és minden edzésen teljes kimerülésig hajtani, akkor is műkődni fog! Csak legyen egy szükséges és elégséges mértékű elmozdulás a kívánt irányba.

Mindez azzal kezdődik, hogy szeretnénk elérni egy eleinte még távolinak tűnő sporteredményt, ami végül mellékhatásként hozni fog magával egy (teljes) életmódváltást és egy izmosabb külsőt, alacsonyabb testzsírszázalékot, ügyesebb-fittebb-hajlékonyabb testet. Ami ugye a kívánt (esztétikai) cél sokaknál, de ez még nem feltétlenül teljesítménycél.

Kinek-mi?

Természetesen, teljesen egyedi lesz, hogy kinek-mi ez a nehezen, de azért még elérhető teljesítménycél.

  • Akinek merevek az ízületei, megcélozhat pl. egy szép guggolást, hidat vagy akár spárgát is hosszútávon.
  • Akit nem különösebben érdekelnek a saját testsúlyos trükkök és a mázsázs súlyok emelése, viszont szeretne sokoldalúan erősödni, ügyesedni, egészséges izomzattal rendelkezni, annak kiváló módszer lehet a Természetes Mozgások rendszeres gyakorlása.
  • Aki viszonylag gyenge a saját testsúlyához képest, az dolgozhat az első fekvőtámaszért vagy az első húzódzkodásért. Aztán miért ne lehetne utána megcélozni az 5-10-20 ismétlést is!
  • Aki eddig zihálva ment fel a második emeletre a lépcsőn, annak érdemes lehet megcélozni egy 5-10km-es futóverseny teljesítését. Aztán akár egy félmaraton, maraton is elérhető távolságba kerül. Egyből jönni fognak ilyen furcsa tippek a világból, hogy figyeljen oda az illető jobban a táplálkozásra, légzésre, alvásra. Ezek edzés nélkül is javítani fogják az alapvető állóképességi teljesítményt, a jobb mitokondriális funkció révén. Aztán ezt lehet még bőven fokozni az edzésekkel is természetesen.
  • Aki már viszonylag jó erőben van, miért ne használná valamire az erejét, amit nyert a genetikai lottón vagy megdolgozott érte. Ne csak porosodjon a padláson ez az erő, nézzen ki magának 1-2 haladóbb saját testsúlyos gyakorlatot (pl. kézállásban nyomás, egylábas pisztoly guggolás, muscle up, zászló stb.) vagy javítson az egyéni legjobbján a súlyzós gyakorlatokban.
  • Aki eddig csak egyoldalúan edzett, csak néhány gyakorlatban vagy mozgásformában fejlesztette magát, nevezzen be pl. egy OCR akadályfutó versenyre! Itt aztán szükség lesz sokmindenre egyszerre: állóképesség, erő, koordináció, taktika, stb.
  • Aki nem testépítőnek készül, csak izmosodni szeretne, kitűzhet pl. olyan edzéscélokat, amihez nagyobb izomtömeg szükséges. Pl. nem sok vékony erőemelőt, crossfittest vagy dobóatlétát látni.

A ló túloldala

Nem árt azért óvatosan bánni ezzel a teljesítménycentrikus edzéssel és ésszel csinálni, az aktuális lehetőségeinkhez mérten. Egy profi sportolónak az a munkája, hogy edzzen, egyen, aludjon, regenerálódjon és szépen teljesítsen a versenyeken. Ideális esetben másra nem is kell figyelnie, időt, energiát befektetnie, minden körülmény adott, hogy ezt meg tudja valósítani.

A hobbisportoló ezzel szemben valószínűleg dolgozik, iskolába jár, családja van, magának kell főznie stb., több egyéb területen kell még odatennie magát, több a stressz, kevesebb az edzésre és a regenerációra fordítható idő és energia. Nagyon nem valószínű, hogy ugyanaz az ütemű és mértékű edzésmunka és fejlődés elvárható, mint egy profinál. Mit lehet tenni?

A legtöbb edzéscél megvalósítható! Csak az időtáv nem mindegy. Ma már rengeteg tudás és tapasztalat áll rendelkezésre az edzés világából, hogyan lehet őket időhatékonyan elérni. Ha „bezárnánk” egy edzetlen embert egy profi edzőtáborba 3-6 hónapra, akkor igen látványos fejlődéseket lehetne elérni. Pl. 0-ról 10 húzódzkodást 2-3 hónap alatt nem lehetetlen küldetés összehozni, ha csak ezzel kellene foglalkozni. A legtöbb hétköznapi esetben azonban érdemes türelmesebbnek lenni. Ha pl. a húzódzkodást nézzük, akkor a 0-ról 10 ismétlésig vezető út eltarthat 1-2 évig is, ha csak heti 1-3 alkalommal tud valaki edzeni.

Te miért edzel?

Ha csak úgy össze-vissza, ahogy kijön a lépés, mert egészséges, jobban érzed magad tőle, teljesen rendben van. Ha komolyabb fejlődést is szeretnél látni, akkor viszont kezdj el teljesítménycentrikusan gondolkodni és edzeni. Tegyél többet a sportcélokért a mindennapi életben is és csökkentsd a hátráltató tényezőket. Amolyan lelkes amatőr vagy félprofi módon. A lényeg, hogy magadhoz képest fejlődj az edzettségben és sok pozitív mellékhatást is kapni fogsz ajándékba, amire nem is gondoltál volna az elején. Maradj mozgásban!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

A SunnyFitness táborokban további gyakorlati és elméleti tanácsokat kaphatsz az edzéseidhez!

Megjelent az új SunnyFitness – Ezermester Edzés könyv!

Keress meg időhatékony, személyre szabott edzéstervekért,

hogy a legjobb formábda kerülhess 2024-ben és utána is!

További edzés és életmódtippekről olvashatsz a SunnyFitness könyveimben!