Posted on

Mennyi D-vitamint sikerült termelni a napozással? A Dminder app megmondja!

Nem vagyok egy nagy kütyü rajongó, de van pár hasznos okostelefonos alkalmazás, mint pl. a dminder, melynek segítségével sokat megtudhatunk arról, mikor és mennyit érdemes napozni a D-vitamin vadászathoz. Az előző cikkemben írtam róla, hogyan is működik a D-vitamin szintézis ITT.

A Dminder kifejlesztésében a D-vitamin szakértő, Dr. Michael F. Holick is résztvett. Ha sikerült letölteni a telefonra az alkalmazást, először be kell állítani néhány paramétert: kor, testsúly, magasság, bőrtípus a Fitzpatrick skála szerint, földrajzi hely, az étkezéssel és étrendkiegészítővel elfogyasztott kb. D-vitamin bevitel, a heti D-vitamin célunkat, valamint megadhatjuk ha van aktuális D-vitamin szint labor eredményünk.

A napi dózis eléggé egyéni, nagy általánosságban, érdemes megcélozni minimum 2000 IU-t. A semminél pár száz IU is többet ér!

Funkciók

Létezik ingyenes és prémium változat is. Az alapverzióban is elég sokféle funkció használható, a fizetős sem egy horror összeg (2 USD).

Lehet csak úgy nézegetni, hogy éppen milyen a napfény beesési szöge, mennyi az UV index, mikor van UV-B sugárzás aznap az adott helyen, mikor van a Nap a legmagasabb pozícióban, mikor tudjuk a legnagyobb hatékonysággal befogni az UV-B sugárzást. Időjárás előrejelzés is található benne.

Lehet indítani egy mérést is. Ilyenkor még meg kell adni, hogy kb. mekkora a szabad bőrfelületünk, mennyire felhős az ég. Figyelem, felhős égnél is lehet D-vitamint termelni, csak X%-kal kisebb hatásfokkal! Tehát érdemes ilyenkor is kimenni. Ha minden megvan, indíthatjuk a stopppert! Pörög az óra, megy fel szép lassan a termelt D-vitamin értéke IU, azaz NE (nemzetközi egység) mértékegységekben. A mért adatokat csak a prémium verzióban tudjuk elmenteni.

Egy idő után figyelmeztet a szoftver, hogy vigyázz, már kezdesz odakozmálni! Na ezen jót mosolyogtam:) Köszönöm, de ilyenkor inkább hallgatok a saját érzéseimre, a testem visszajelzéseire… Azért a gondolkodásunk maradjon meg az okosvilágban is! Minden faktort nem tud figyelembe venni a program, így pl. azt sem, hogy mennyire szoktattam már magam hozzá a naphoz. Gondolom a bőrtípus skála alapján számol.

További funkciói is vannak, amelyekkel még nem foglalkoztam, lehet nem is fogok, de mindenképp érdekes volt megfigyelni, hogyan működik a sok elméleti okosság a számok nyelvén.

Megvolt ma is a napozás?

Szóval egy értelmes kis alkalmazásról van szó, ajánlom azoknak a biohackereknek, akik szeretik méricskélni a biológiai paramétereket vagy bárkinek, aki csak úgy kíváncsiságból megnézné a napozás hatékonyságát vagy a helyi viszonyokat. Ha már van fejlett technológia, ha már van ilyen applikáció… Szerencsére enélkül is működik a napozás! 🙂 Kezeljük a helyén a hasonló mérőeszközöket, nem alapvető fontosságú, de bizonyos esetekben hasznos lehet.

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő napfényes fitness táborba!