Posted on

Hideg tapasztalat: Nyárból a télbe

Télből a nyárba menekülni általában egy kellemes utazás a hőmérséklet szempontjából. Na, de mi a helyzet fordítva? Ezt próbáltam ki nemrég a karácsonyi ünnepek alatt és kíváncsi voltam maradt-e valami a korábbi hidegadaptációs képességeimből…

A tavalyi magyar tél teljesen kimaradt és azelőtt is csak 1 hétig voltam benne, mivel melegebb éghajlaton éltem, ahol 12 foknál nem volt hidegebb. Így nem volt lehetőségem komolyan hidegterápiázni. Kellemes meglepetésemre Budapestre érkezve már a reptérről kilépve sem fáztam pólóban a 2-3 fokban. Ezen felbátorodva másnap reggel mentem is a Dunába csobbanni egyet és itt is elvoltam pár percig a hidegvízben, csak a láb és kézujjaim jelezték, hogy azért illene ésszel és fokozatosan hidegelni. A soron következő napokban aztán többször is mártóztam a Dunában, ellátogattam a Gyömrői Téli Úszáspróbára, továbbá a Szilveszteri Biohacker Táborunkban a Balatonban strandoltam a csapattal.

Ezenkívül minden reggel kint tornáztam a napkelténél mezítláb, félmeztelenül fél órát, a fagyos talajon. Kíváncsian indultam neki egy pákozdi túrának is, ahol tesztelni akartam, vajon meddig bírom mezítláb a pár fokos hőmérsékletet. Előzetesen fél-1 órát adtam magamnak, de ismét kellemes meglepetés ért! Simán végignyomtam a közel 5 órás túrát mezítláb! Ebből bő 1 órát félmeztelenül is töltöttem. Bármiféle kellemetlen tünet, fagyási sérülés vagy megfázás nélkül.

Konklúzió

Azt nem mondom, hogy hidegtűrő, hidegúszó csúcsformámban voltam, mint amikor pár éve napi szinten gyakoroltam egész télen, de úgy tippelem 70-80%-ban megmaradt a “hidegpajzsom”. Micsoda szuperképesség! 🙂 Micsoda komfortzónatágítás, ha pár óráig nem kell kabát télen és a fűtést is lejjebb csavarhatjuk. Számomra ez egy igazi biohack, látványos és hasznos eredményekkel.

Képesek vagyunk edzeni magunkat a hidegtűrésre és a határ ki tudja hol van? Wim Hof közel 2 órát töltött teljesen jégbe zárva, ő is emberből van, őt is utol lehet érni bárkinek. És a jó hír, ha egyszer előhoztuk pár hónapos rendszeres hidegedzéssel a hidegadaptált létformánkat, akkor ezt a trükköt később is automatikusan elő tudjuk venni, akár évek után is. Csodás a biológiánk, igaz? Te hol tartasz a hidegtűrésben?

A hidegterápiáról, hidegadaptációról A-Z-ig olvashatsz A paleón túl könyvemben!