A fogyasztásra szánt marha, sertés vagy más állat szinte mindegyik részében ott vannak az alapvető fontosságú vitaminok és ásványi anyagok, ám van, amelyik szerv különösen dús bennük. Ezeket láthatjuk az alábbi felsorolásban.
Hústérkép, avagy mit miért fogyasszunk
> máj: A-vitamin, B-vitaminok (főleg B12), folsav, nyersen C-vitamin, réz, szelén, mangán, káium, magnézium, foszfor, koenzim Q10, kolin
> vese: szelén, cink, B12, vas
> mellékvese: nyersen C-vitamin
> bőr: nyersen C-vitamin, kollagén
> agyvelő: omega-3, jód, szelén, B12-, K2-vitamin
> csontvelő: omega-3, kollagén, K2-vitamin
> szív: koenzim Q10, folsav, réz, kollagén
> lép: vas, C-vitamin
> pacal: szelén, B12, cink
> csecsemőmirigy (briz): C-vitamin, B5-, B12-vitamin, szelén, foszfor
> here: cink, foszfor
> tojás: B-vitaminok, kolin, lutein, zeaxanthin, szelén
Állati és/vagy növényi alapú táplálkozás?
Ebben a videóban bővebben beszélek a témáról
Forrás – Mezei Elmira, Sáfrán Mihály: Vad paleo
Megjelent az új E-könyvem!
A könyvben a tápanyagsűrűség mellett, az egészséges táplálkozási további fontos szempontjairól is olvashatsz.