Posted on

Hogyan edzz egyedül (és még fejlődés is legyen)

Vannak életszakaszok, élethelyzetek, amikor hosszabb-rövidebb ideig egyedül edzünk, edző és társak nélkül. Megvannak az előnyei és a hátrányai is ennek az edzésformának. Szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni, leginkább pár év szervezett keretek között történő edzés után, amikor összegyűlt már némi tapasztalat. Ebben a cikkben összeszedtem pár gondolatot, előnyöket-hátrányokat, saját tapasztalatokat az egyedül edzésről, remélem lesznek benne tanulságok!

A lényeg, hogy mozogjunk

Ha egy emberi élet skáláján nézzük, akkor szerintem mindekettőnek, az edzővel-társakkal vagy egyedül edzésnek is helye kell legyen valamikor. Ekkor fogjuk tudni a legtöbbet kihozni magunkból és a legtöbbet megtapasztalni.

Az egyedül edzés jelensége egyrészt személyiségfüggő. A magányos farkasok, szégyenlősek vagy „mindenkinél okosabbak” számára ez a legkézenfekvőbb megoldás. Aztán vannak, akik kényszerből edzenek egyedül, a modern világ zsúfolt időbeosztása miatt. Pedig amúgy szívesen edzenének edzővel vagy egy kisebb csapatban.

A magányos harcosok többnyire a korábbi tapasztalatokkal (ami lehet elég karcsú…), innen-onnan összevadászott edzésprogrammal (videókkal) edzenek, amiről úgy gondolják, hogy segíteni fogja a fejlődésüket. Vagy csak úgy spontán, improvizatívan megy a testmozgás, ahogy az időbe, energiákba belefér.

Az már dícséretes, ha rendszeresen mozgunk, egyedül vagy társakkal. A lényeg, hogy legyen valami, az emberi test izomzatának és ízületeinek egészsége igényli a rendszeres, változatos mozgást! Mellesleg kiváló stresszkezelő és mentálisan feltöltő módszer a sport.

Nézzük, melyek az előnyei és a hátrányai az egyedül edzésnek!

Előnyök

 • Szabad időbeosztás, saját ritmus
 • Nem kell alkalmazkodni másokhoz, megfelelni másoknak
 • Nincs duma a többiekkel, csak tiszta munka (feltéve, ha a telefont is hanyagoljuk erre az időre..)
 • Fegyelemre, következetességre, önállóságra, tudatosságra nevel
 • Fejleszti a testtudatot, jobban megismerjük a testünket és a jelenlegi határait
 • Rengeteg tanulság és tapasztalatszerzés a testünkről és az edzésmódszerekről
 • Nagyobb lehetőség az edzésterv módosítására és improvizációra, a testünk aznapi állapotához igazítva
 • Kevesebb frusztráció, ha nem látunk valakit a csapatban, aki fényévekkel előrébb jár
 • Ha tisztában vagyunk az alapvető edzéselvekkel és módszerekkel, akkor folyamatosan fejlődhetünk
 • Pénz spórolás (rövidtávon lehet jól jön, hosszútávon már nem biztos)
 • Ha versenyekre is járunk, ott mindenképpen jól jöhetnek az egyedül szerzett tapasztalatok, hiszen a versenyen senki sem fogja a kezünket

Hátrányok

 • Nincs hajtóerő, segítség, egészséges versenyszellem a csapattársaktól, edzőtől, amivel kihozhatjuk a legjobbat magunkból, nehezebben léphetjük át a komfortzónát
 • Kevesebb móka, szocializálódás
 • Nincs számonkérés
 • Elmaradhat a rendszeresség, folyamatosság
 • A gyakorlatok esetleges helytelen technikai kivitelezét nem vesszük észre (rosszabb hatékonyság, nagyobb sérülésveszély)
 • Ha stagnálunk egy ideje, nem biztos, hogy tudjuk, hogyan lehetne továbblépni
 • A tapasztalt edző szeme aranyat ér. Ez a segítség nem lesz ott.

Saját tapasztalatok röviden

Így 2023-ban, már több, mint 30 éve edzek szinte naponta és lassan 10 éve edzéseket is tartok. Összegyűlt némi tapasztalat a testemről és az edzésmódszerekről, gyakorlatokról. Az edzéseim 60-70%-a szervezett formában, edzővel, csapattal történt. Az utóbbi 10 évben edzek többnyire egyedül.

Szerencsére kiváló testnevelő tanáraim és edzőim voltak. Kb. 10-15 edzővel edzettem hosszabb-rövidebb ideig, akiktől rengeteget tanultam és a tanulságok jelentős része csak később „esett le”, az együttműködésünk után, amikor egyedül edzettem vagy edzőként én vezettem edzést másoknak.

A csapattársaim is rengeteget segítettek, az egészséges versenyszellem nélkül nem tudtam volna a legjobbat kihozni magamból, átlépni bizonyos komfortzónákat.

A kajak-kenu (vagy más) élsportban a nemzetközi csúcsformát nem tudom elképzelni egyedül, ez inkább edzővel, csapattársakkal érhető el.

A természetes fittséget és egy magas szintet a saját testsúlyos erőben, súlyzózásban, futásban stb. szerintem el lehet érni egyedül is. Ha következetesen dolgozunk, folyamatosan tanulunk és beépítjük a jobb ismereteket az edzéseinkbe.

Egyedül sikerült elérnem szép fejlődést (és túlszárnyalni az élsportolói szintemet) a húzódzkodásban, felhúzásban, guggolásban, megtanultam a muscle-upot, kézállást, kézállásban nyomást, nyertem OCR versenyt stb.  

Az egyedül edzés rengeteget adott testtudatban, türelemben, a saját határaim és hibáim feltérképezésében. Biztos vannak még most is hibák, de már egyre kevesebb. Ha visszavihetném a mostani fejemet a fiatal élsportolói énemnek…hajaj..lettek volna még fényesebb érmek.

Szeretek egyedül edzeni, mert így jobban be tudom osztani az időmet az élet egyéb területei mellett, sosem kellett ostorral hajtani és összegyűlt már annyi tapasztalatom, hogy így is tudok fejlődni. Ha ismét nemzetközi babérokra törnék vagy sokáig elakadnék a fejlődésben, biztosan kikérném más edzők segítségét.

Tippek egyedül edzőknek

 • tanulj folyamatosan az edzésmódszerekről, maradj kíváncsi és kérdőjelezd meg az eddigi tudásodat az edzésről
 • tűzz ki célokat, mérföldköveket, amiket el szeretnél érni a közeljövőben
 • ne csak egy rutin edzést kövess ugyanazokkal a gyakorlatokkal, ugyanolyan mennyiségben, intenzitással, variáld okosan és progresszíven az edzésparamétereket
 • időnként edzz edzővel és kérd ki a véleményét
 • időnként edzz társsal, csapattal is új ötletekért, inspirációért
 • időnként teszteld magad valamilyen felmérővel vagy nevezz be egy versenyre
 • figyelj a tested visszajelzéseire és esetleg módosíts a terveden, ha aznap többre vagy kevesebbre lennél képes
 • időnként vedd fel videóra a gyakorlataidat, aztán látni fogod, hogy a mozgás szép harmonikus-e vagy sem
 • vezess edzésnaplót

Összességében,

Szerintem nem rossz dolog egyedül edzeni, sőt! Érdemes kipróbálni hosszabb-rövidebb ideig! Előtte azonban nem árt, ha pár évet eltöltünk edzővel, csapatban, előírt edzéstervvel vagy legalább szánunk elég időt az alapvető edzéselvek és edzésmódszerek tanulmányozására. És nem árt hozzá egy erős motiváció, szenvedélyesség, kitartás.

Egyedül edzve is szépen lehet fejlődni bármilyen edzettségi paraméterben és közben javul a testtudat, mentális keménység, kitartás, összpontosítás. A cikkben említett hátrányokat pedig igyekezzük minimalizálni és időnként csatlakozzunk társakhoz, edzőkhöz is.

Egyedül vagy csapatban? A lényeg, hogy mozogjunk rendszeresen! A legjobb módszer szerintem, ha kombináljuk a kettőt, akár folyamatosan, minden héten vagy akár „magányos-társas” időszakokra bontva az edzéseinket.

Maradj mozgásban!

Hamarosan megjelenik az új SunnyFitness – Ezermester Edzés könyv!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő SunnyFitness táborba, ahol további gyakorlati és elméleti tanácsokat kaphatsz az edzéseidhez!

Keress meg időhatékony, személyre szabott edzéstervekért,

hogy a legjobb formábda kerülhess 2024-ben és utána is!

További edzés és életmódtippekről olvashatsz a SunnyFitness könyveimben!