Posted on

Ősember a gép mögött és a virtuális időcsapda

Nem tudom, ki hogyan van vele, de nekem néha kicsit sok(k) a virtuális világból… A világ összes ideje nem lenne elég mindenre a virtuális térben. Készítettem egy kis “idő matekot”. Felfoghatatlanul sok érdekes és kevésbé érdekes információ kering a világhálón. Az ember alapvetően kíváncsi a világra, újdonságokra, hírekre, másokra, a környezetére. Gyűjti az információt a munkája, tájékozottsága, túlélése érdekében, hogy jobb döntéseket tudjon hozni vagy csak úgy a szórakozása miatt tölt időt az interneten. De hova vezet ez?

Ha az embernek (számítógépes) munkája van és másnak dolgozik és/vagy iskolába jár, az elvisz minimum napi 8 órát + közlekedéssel töltött időt. Ha otthon dolgozik magának, akkor is elvisz változatosan 1-14 órát. (legyen naponta átlag minimum 8 óra)

Ha vállalkozó az illető, akkor marketing szempontból nem árt, ha rendszeresen aktív a különféle virtuális felületeken, lehetőleg legyen ott mindenhol, különben a kutya nem fog róla hallani a nagy információs zajban, hiába hasznos a terméke az emberiségnek vagy csak egy szűkebb rétegnek. Újabb napi 1-8 órás program. A nagy marketingelés közben meg lehet elfelejti, hogy miért is csinálja az egészet, mi az, amihez ő ért jobban másoknál. (legyen min. 1 óra)

Soha nem volt ilyen egyszerű kommunikálni akár a világ másik végére. Ha van 1000 ismerősöm a facebúkon, akkor 1000 ember életébe nyerhetek bepillantást és 1000 féle nézőpontot ismerhetek meg, 1000 helyről kaphatok új információkat és akár 1000 emberrel kommunikálhatnék napi szinten. Ez egyrészt jó – mert milyen szuper okos, tájékozott és szociális leszek -, másrészt nem elég a nap 24 órája, hogy mindenkire jusson figyelem, hiába szimpatikus akár mind az 1000 ember. Tegyük fel, hogy alaposan leszűkítem a kört és 10 emberre figyelek virtuálisan és lehetőleg röviden. (naponta minimum fél óra)

Közben jön még napi 5-10-20 üzenet, e-mail, ahol fontos ügyeket kell intézni vagy jóindulatúan megosztanak mégtöbb információt vagy csak cseverészni szeretnének. Lehetőleg válaszoljak azonnal, vagy legalábbis rövid időn belül, különben bunkó vagyok. Tisztelet a kivételnek, aki nem várja el. (min. fél óra)

Ha benne vagyok 10-20 facebúk csoportban, aminek a témája nagyjából érdekel, akkor jó lenne rendszeresen 10-20 helyen virtuális társasági életet élni. Van ahol sok értelmes információt osztanak meg, van ahol igencsak sok elavult, vagy teljesen fals információkon megy a csevej. Ha minden csoportban minden ember csak 1-1 érdekes cikket, videót, kommentet megoszt naponta, máris megvan a többórás napi program. Ha tudok jobbat, frissebbet, akkor álljak neki tanítani ott vagy harcoljak a dogmatikusokkal? Újabb potenciális napi pár órás programlehetőség… (min. fél óra)

És mi van akkor, ha esetleg én is posztolok, kommentelek egyet? Lehet, hogy 1 perc volt megírni, de lehet akár fél óra is. Aztán utána azért csak-csak érdekelnek a visszajelzések és időnként ránézek, sőt még válaszolok is. Ez is könnyen lehet egy időigényes napi program. (min. fél óra)

Van olyan, amikor csak úgy érdekel egy fél-2 órás youtube videó vagy podcast interjú, szeretnék tájékozódni a nagyvilág híreiből, esetleg még szórakozni, kikapcsolódni szeretnék egy kis zenével. Ez akkor időpazarlás vagy nem? (legyen kb. 1 óra)

Eléggé minimálisan számolva, eddig napi 12 óránál járunk...és nem tudom, mi nem jutott még eszembe a modern lehetőségek közül.

Közben legyen offline családi életed, szociális életed, párkapcsolatod, neveld a gyerekeid, gondoskodj a háziállataidról, közlekedj, sportolj rendszeresen, legyél fitt-karcsú-izmos, aludj eleget, főzzél-mossál-takarítsál, vásárolj be, legyen szép kerted, tiszta otthonod, legyél mindig friss-mosolygós-vidám-trendi, valósítsd meg önmagad, járjál tanfolyamokra, olvass könyveket, nyomtatott sajtót, tanulj nyelveket, utazz, legyen hobbid, nézzél filmeket, sorozatokat, ismerd a jogaidat, legyél tájékozott a világ aktuális híreiben, de azért járj a természetbe is. (sok-sok-sok óra…)

Nemhogy egy 48 órás nap nem lenne elég mindezen tevékenységek kielégítésére, de talán egy 168 órás sem!

Ja, és az elektroszmognak, túl sok képernyőbámulásnak mellesleg vannak káros hatásai is, főleg, ha ez az éjszakába nyúlik. Továbbá, egész egyszerűen túl nagy a mesterséges fény/természetes napfény arány a modern életvitellel a sokszázezer éves biológiánk számára, de közben azért legyél egészséges.

Vagy csak én vagyok ezen az egészen kiakadva? Ha Te is, nyugodj meg, nem vagy egyedül! 🙂 És szerintem nem baj, ha nem akarsz minden modern média által gerjesztett elvárásnak megfelelni.

Szerintem kicsit túlzásba vittük. Nem is kicsit. Enyhén szólva felgyorsult a világ, amihez nem szokott hozzá a kőbaltás idegrenszerünk és anyagcserénk, hormonrendszerünk. És akkor jön a még gyorsabb 5G internet, hogy mégtöbb információ zúduljon ránk, méggyorsabban. Az is megér egy külön misét, hogy az 5G káros-e vagy nem, de már a 4G korszakig is annyiféle természetes emberi szokás szorult a háttérbe, nem jut rá elég idő, hogy csupán ebből a szempontból is meg kellene fontolni: kell-e nekünk ez a nagy és vágtázó technikai haladás? Ja, hogy meg sem kérdeztek minket, hogy szükség van-e rá?

Nem tudom mi a megoldás… Költözz tanyára internet nélkül, de akkor lehet bajban lesz a megélhetésed vagy észre sem veszed, hogy pl. egy vírus miatt megváltoztak a játékszabályok a világban és nem csinálhatsz bármit büntetés nélkül. Vagy legyél egy trendi, teljesen technokrata kiborg, aki a hűtőajtót sem tudja kinyitni egyedül, az okostelefonja nélkül, aki a szomszéd utcába sem talál el GPS nélkül, aki mostantól már megijed minden tüsszentéstől, mert nem bízik a saját, sokszázezer éves evolúcióval kifejlesztett immunrendszerében oltás nélkül és potenciális “gyilkosnak” nézi minden járókelő embertársát?

Talán inkább a kettő között van a megoldás valahol, fejlődjön a technika (ha már úgysem lehet féken tartani), de előbb tanuljuk meg és használjuk rendszeresen a természetes emberi képességeinket. Szerintem a gyerekek előbb tanuljanak meg természetesen mozogni és kommunikálni, mielőtt okoskütyü kerül a kezükbe és elvinné az idejük nagy részét. És a természetes/virtuális élet arányát lehetőleg mi választhassuk meg, ne nyomják csak úgy le a torkunkon, maradjon lehetőség akár a virtuális világ nélkül is fennmaradni hosszútávon. Ne a kütyü uraljon minket, hanem mi uraljuk a kütyüt! Amivel esetleg messzebbre juthatunk a természetes adottságainkat és a természetes földi környezetünket megőrizve.

Én csak szeretnék többet természetes módon élni és közben életben maradni, sportolni, valódi társasági életet élni, zenélni, táncolni, kevesebbet gépezni, kevesebbet a virtuális világban időt tölteni.

Oszdd be okosan az idődet és az energiáidat, építs erős információ szűrőt, mire szánod az idődet! Vagy klónozd magad és akkor megsokszorozhatod a kapacitásod. 🙂 Bármivel is töltöd az időt, az többé már nem jön vissza… Válassz okosan, tartsd meg az irányítást az időd felett és zsonglőrködj vele ügyesen!

U.I.: Hogy a fenébe éltek az emberek több százezer évig csúcsszuper technológia nélkül?

Ébresztő!