Posted on

Zugedzés

Van az úgy, hogy nincs idő edzeni a munka és az élet egyéb elfoglaltságai miatt. Persze, ez csak kifogás, matematikailag be lehet illeszteni valahogyan a nap 24 órájába a tréninget. Azonban, ha fontosnak tartjuk a megfelelő cirkadián ritmus betartását, akkor a kora reggeli és késő esti edzés nem ajánlott. Mit tehet ilyenkor a lelkes sportolni vágyó? Zugedzés!

Persze nem ez a leghatékonyabb edzésmódszer, a legjobb, ha rászánunk 1-2 órát csak az edzésre és így szépen belefér minden a bemelegítéstől a levezetésig. Szabadnapokon ez általában összehozható, munkanapokon kevésbé. Hogyan lehet mégis okosan edzeni rövid idő alatt?

Szánj időt ilyenkor is némi átmozgató bemelegítésre, aztán amikor van pár perc szüneted a nap folyamán, csinálj egy sorozatot valamelyik alapgyakorlatból. Ha fél-1 óránként tudsz végezni egy sorozatot az izmok még nagyjából be lesznek melegedve, csak egy kis frissitó átmozgatás jöhet még esetleg. Guggolás, fekvőtámasz, húzódzkodás (és ezek progressziói, variációi). Lépcsőzz, sétálj tempósan, ugorj, végezz állatjárásokat a talajon…kinek-mi.

A random módon végzett napi 1-2 fekvőtámasztól ne várjunk csodát, a semminél persze jobb, karbantartásnak, kikapcsolódásnak megfelelő, de fejlődést ne nagyon várjunk tőle. Akkor már legyen inkább sokszor 1-2 fekvőtámasz!

A nap folyamán, amikor csak van egy kis szüneted, csinálj meg egy sorozatot, igényesen kivitelezve, technikai romlásig vagy kicsit előtte hagyd abba. Így 8-10 óra alatt összejöhet egy nagyobb mennyiség. És figyelj a tested visszajelzéseire!

Szoktam pl. olyan napokat tartani, hogy 100-200 húzódzkodás és 2-3x annyi fekvőtámasz (valamelyik variációja) a cél a nap folyamán elosztva. Tartok időnként muscle up napot is, ilyenkor 1-3 ismétlést végzek alkalmanként, ebből is össze tud jönni egy szép szám a nap végére. A lényeg, hogy gyakoroljuk a mozdulatsort sűrűn, akár egy gitárművész és egyre olajozottabban fog menni.

A zugedzés egy hasznos edzésmódszer lehet az elfoglalt embereknek. Ha tényleg sok a teendő és a stressz, akkor természetesen pihenni is ér. A mini edzések igazából elég egyéniek, ki hol tart, mi a célja az edzéssel, mi fér bele. Csak gondoltam adok egy pár ötletet, hogy a kevés idő ne legyen kifogás!

U.I.: Ne mondd el a főnöknek! 🙂 Vagy vondd be őt is!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő SunnyFitness táborba, ahol további gyakorlati és elméleti tanácsokat kaphatsz az edzéseidhez!

A képhez tartozó alt jellemző üres; SF-OCR-cover-mock-HUN-4-1024x1024.png a fájlnév

Tudj meg többet a természetes mozgásokról és a természeti népek fittségéről a SunnyFitness és A paleón túl könyvekből!