Posted on

Tanulj új sportágakat! Ezek a lépcsőfokok…

Lépcsőfokok az új készségek megszerzésére (a sportban)

1.Tudattalan inkompetencia

2. Tudatos inkompetencia

3. Tudatos kompetencia

4. Tudattalan kompetencia

Ebben a cikkben most a windszörfös tapasztalataimról lesz szó, de bátran be lehet illeszteni más sportágat is!

Senki sem született úgy, hogy tud windszörfözni, de bennünk van a potenciál, hogy megtanuljuk. Nem úgy mint egy vizílónál vagy katicabogárnál.

Több mint 30 évig semmi közöm nem volt ehhez a sportághoz. Aztán ahogy egy windszörf klubban kezdtem dolgozni, csábító kihívásnak tűnt megtanulni. Kihívás elfogadva! 🙂 Még mindig mászom a létrát, de sikerült eljutni egy élvezetes szintre, kezdek függővé válni.

1.Tudattalan inkompetencia

Soha nem gondoltam rá, hogy nem tudok windszörfözni, és hogy ez valamikor még fontos lehet.

2. Tudatos inkompetencia

Először próbálkoztam a kezdő felszereléssel… Sok úszás, esés, nehéz volt megmaradni a deszkán (függetlenül attól, hogy a kenuzásban azért szereztem némi egyensúlyérzéket), fogalmam sem volt hogyan irányítsak a vitorlával, többször a jetski mentett ki, sok katapult (amikor nagy erővel lerepít a vitorla a deszkáról…). Később bepánikoltam, amikor elkezdett gyorsan siklani alattam a deszka.

Úristen, tudom, hogy nem tudok windszörfözni…

3. Tudatos kompetencia

Megtanultam a vízistartot (amikor a vízből felrántod magad a deszkára a vitorla segítségével), egyre többször tudtam biztonságosan siklani, használni a trapézt és a papucsokat. Tudom, hogy tudok valamennyire szörfözni, de még mindig sok mentális erőfeszítést kell tennem, nem automatikus.

4. Tudattalan kompetencia

Amikor nem kell gondolkodnod, csak élvezed az egészet. Flow állapotban vagy, boldogság és eufória a tetőfokon! Ezt a szintet már elkapom néha és a jövőben egyre többször fogom, ha szorgalmasan gyakorlom tovább!

Természetesen ez csak az alap windszörfözés 0-ról a biztonságos siklásig és az első ugrásokig , innentől persze még sok profi trükk létezik…

Véleményem szerint a windszörf egy nagyszerű sport, érdemes elkezdeni és utána igencsak élvezetes mozgásforma lesz, ha elérsz egy jó szintet. Szükség van egy kis erőre, de inkább technikai sport, ezért minden korosztálynak ajánlott. Nagyon érzékenynek és alkalmazkodónak kell lenni a folyamatosan és gyorsan változó körülményekhez.

Soha nem késő elkezdeni egy új sportágat!

Magas szintű készség egy sportban nem feltétlenül garantál semmit az új területen, de gyorsabban haladhatsz.

Élvezd a folyamatot!

A legjobb, ha rendben vannak az alapok, mielőtt bármilyen specializált mozgásformába kezdenél. Így gyorsabban tanulsz, csökken a sérülésveszély, mert ura vagy a testednek, izmaidnak. Erre nagyszerű módszer lehet az Ezermester Edzés szemlélet!

Megjelent az új SunnyFitness – Ezermester Edzés könyv!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő fitness táborba és próbálj ki új sportokat, ismerj meg új edzésmódszereket!

További edzés és életmódtippekről olvashatsz a SunnyFitness könyveimben!