Posted on Hozzászólás most!

Miért nem irigylem a színészeket, modelleket, zenészeket és mit tudok javasolni nekik?

 Pár napja egy videókurzus forgatásán jártam és 5-6 órán keresztül egy kamerának beszéltem, amivel nem is lenne  baj, de volt még a stúdióban 2 igencsak vakító, fehér fényű reflektor. Nekem ez a néhány órás „fénymérgezés”  is elég volt ahhoz, hogy megfájduljon a fejem, el sem merem képzelni, mit élhet át, akinek napi szinten ezzel  jár a munkája…

Na de miért is érdekes ez? A szem, az agy és az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen a DHA  (dokozahexaénsav) nevű omega-3 zsírsav, az evolúció 600 millió éve változatlan formában használja ezt a  jelátvitelben fontos molekulát. A DHA képes ugyanis a fényt (fotonokat) elektronokká (elektromos  egyenárammá) alakítani – és visszafelé is – a belső félvezetőinkben. A kvantummechanika szintjén  gondolkodó kutatók (pl. Szent-Györgyi Albert, Gilbert Ling, Robert Becker, Jack Kruse…) szerint az emberben is a számítógépekhez hasonlóan félvezetők működnek, azzal a különbséggel, hogy nálunk a chipek szilícium alapú rendszere helyett, szén alapú félvezetők találhatók, mégpedig a testünket behálózó kollagén fehérje és a rendezett szerkezetű víz kapcsolódása által. Vajon a reflektorokhoz hasonló intenzív direkt fényhatás milyen hatással van erre a finom rendszerre? Röviden:  megsüti az egészet, tönkreteszi a sejtek közötti jelátviteli folyamatokat és az értékes DHA molekulákat. Na ezért fájhatott utána a fejem. Hosszútávon viszont ez lehet az egyik oka, ha egy színésznél, zenésznél idegrendszeri problémákat és más komolyabb betegségeket diagnosztizálnak viszonylag fiatalon.

A kék fény (480 nm-es hullámhossz körüli tartomány) – amelyet a nappali fény, az esti világítás, és persze a reflektor fehér fénye is bőséggel tartalmaz – túlzott mértéke egy komoly stresszhatás a retinának.

Megoldás? Nehéz ügy, de valahogy illik ezt ellensúlyozni, pl. omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri ételek rendszeres fogyasztásával. A zárt térben eltöltött órákat pedig kinti, természetes fényviszonyok között eltöltött szabadidős programokkal tudjuk valamelyest kompenzálni.

Hivatkozás:

Crawford MA, Broadhurst CL, Guest M, Nagar A, Wang Y, Ghebremeskel K, Schmidt WF. A quantum theory for the irreplaceable role of docosahexaenoic acid in neural cell signalling throughout evolution. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jan;88(1):5-13.

A paleón túl és a Napfény diéta könyveimben bővebben írtam a mesterséges fények biológiai hatásairól és a védekezési praktikákról…

ORGANIZATION OF STRUCTURE AND FAILURE # 9: DHA, STRESS, AND SCALE

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .