Posted on Hozzászólás most!

RUBBISH FITNESS CHALLENGE 2019

Rossz nézni, ahogy a szép zöld erdőket, csodás tengerpartokat – a városokról nem is beszélve – elcsúfítja a sok elszórt műanyag palack, fémdoboz, cigaretta csikk stb. Az eldobált hulladék, amellett, hogy nem szép látvány, lassan bomlik le, kárt tesz a növény- és állatvilágban, talajban egyaránt, közvetve pedig bennünk is. Nem is értem, hogy aki képes elcipelni az erdőbe egy másfél literes üveget tele folyadékkal, az miért nem tudja ugyanezt üresen elvinni a legközelebbi kukáig. Változtassunk ezen! Most! Benne vagy?

Kukásfitness mozgalom

Egy új fitness és környezetvédelmi trend indult világhódító útjára az elmúlt években a svédektől, amelyhez bárki, bármikor csatlakozhat a maga módján. A mozgalom neve: plogging (írtam is róla egy cikket korábban). A plogging egy svéd kifejezésből, a „plogga upp”-ból ered, amely a “vedd fel” és a “fuss” kifejezések kombinációjából jön össze.  Nincsenek szigorú szabályok, csak egy: szedj fel egy kis szemetet futás vagy túrázás közben és dobd ki egy kukába! Nagyon szimpatikus ez az akció minden szempontból, ezért csatlakoztam.

Mindenkinek hasznos hobbi

Hasznos Neked, mert kimész a friss levegőre, kapsz némi napfényt, csökkented a mesterséges fény dózisodat. Mozogsz, méghozzá nem is akárhogy! Természetes mozgásokkal, akár egy modern vadászó-gyűjtögető! Ráadásul megvan a napi jócselekedet és példát is mutatsz a környezetedben. Hasznos a Föld számára is, hiszen tisztítod, segítesz visszaállítani a természetes környezetet. 

A saját verzióm

A saját szemétgyűjtési akcióm abból indult ki, hogy rendszeresen gyakorlom a természetes mozgásokat és azok improvizációját, amikor pl. terepfutás közben improvizálva ugrálok, kúszok, fára vagy sziklára mászok. Gondoltam egybekötöm egy kis szemétszedéssel, így extra értékekkel bővül az edzésem. Anno kaptam egy jó példát is a középiskolás osztályfőnökünktől, amit akkor még nem tudtam hova tenni és nem is követtem egyből, de később „leesett” és átvettem ezt a szokást. Órák előtt a termek mindig zárva voltak, így a folyosón várakoztunk. Mikor a tanárnő megérkezett, beengedett minket a terembe és gyorsan felszedte a közelben lévő szemetet. Szerintem ez egy kiváló példamutás volt. Nálam már alap, hogy minden nap felszedek legalább 1 db földön heverő hulladékot és elviszem azt a legközelebbi kukába.

2017-ben tartottam egy 30 napos kihívást, amikoris hulladékot gyűjtöttem 30 napig HIIT (High Intensity Intervall Training) jellegű edzéssel és természetes mozgásokkal kombinálva. Az első nap 1 perc, majd minden nap további 1 perccel növelve az adagot. Azért a 30 perc – sorozatban minden nap – már elég komoly edzésnek számított. 🙂

2018-ban egy hasonló kihívást végeztem (1 óra/hét), amit folytatok 2019-ben is! Tehát minden héten az egyik edzésemet szemétgyűjtésre cserélem egy piszkos terepen. Most nincs őrült HIIT tréning, inkább egyfajta fartlek edzés, kocogással, természetes mozgásokkal, mozgásminőség fejlesztésével, váltakozó intenzitással, miközben annyi kacatot gyűjtök, amennyit csak tudok. Remélem ezzel sok embert inspirálok hasonló tettekre és gyorsan terjed, hogy egy jobb hellyé tegyük a világot! 😉 

Vállalod a KUKÁS FITNESS kihívást?

Ezúton szeretnélek meginvitálni a RUBBISH FITNESS CHALLENGE-re! Ha szimpatizálsz ezzel a mozgalommal és szeretnél egy jót edzeni, miközben megtisztítod a környezeted, akkor vállalj be Te is időnként 1 órás “önkéntes fitness kukásságot”! Fotózd le vagy készíts videót a zsákmányról és oszd meg a közösségi médiákon. Használd hozzá a #rubbishfitnesschallenge, #bestrongtobehelpful, #plogging hashtageket. Létrehoztam egy Facebook eseményt is ezzel kapcsolatban. Nézd meg alábbi videót egy kis inspirációért!

Rajtad is múlik, hogy milyen környezetben élsz és mit hagysz hátra a következő generációk számára: egy szemétdombot vagy egy szép, tiszta, természetes környezetet. Alakítsd a világot olyannak, amilyennek szeretnéd látni és hátrahagyni a további földlakók számára.

„Intelligens ember nem szemetel, a többinek pedig tilos!”

Facebook esemény

A zsákmány 🙂

Folyt. köv. 2019-ben is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .