Posted on Hozzászólás most!

Use it or lose it, azaz használd vagy elveszíted

Sokmindenre használhatjuk ezt a frappáns kifejezést, ezúttal az emberi váz- és izomrendszer egészségével fogom összefüggésbe hozni. Szerencsére legtöbbünk teljesen ép izmokkal, ízületekkel jön a világra, melyek sok százezer éves evolúció által alakultak a mai formájukra. Gyerekként általában meg is tanuljuk őket rendeltetésszerűen használni, aztán az iskolás évektől kezdve, egész felnőttkorunkban elrontjuk az ülő életmóddal.

Ha megnézünk egy anatómia könyvet, jól látszik, hogy melyik izom-ízület milyen mozgásokra, mozgástartományokra képes. Vajon a napi 8-12 óra ülésnél ezekből mennyit használunk? Aztán meg lemegyünk a konditerembe a kötöttpályás, ülő gépekhez és megjobban bebetonozzuk az ülő testtartást. Vagy van, aki még ennyit sem tesz. Végül csodálkozunk, hogy fáj a derék, térd, váll, boka stb., berozsdásodtunk, elmeszesedtünk. Ezzel szemben a kicsiknek bámulatosan hajlékony a gerince, könnyen le tudnak guggolni, mintha gumiból lennének.

Továbbá ott van a gyors és lassú izomrostjaink szempontja is. Vajon aki időnként lemegy kicsit kocogni, az megtett mindent az ügy érdekében? Aligha, a kocogás jó a lassú rostok szintentartásához, de nem sok köze van a gyors rostok egészségmegőrzéséhez. Tessék sprintelni, erősíteni is! Az intenzív edzésnek mellesleg számtalan pozitív hormonális hatása van.

Use it or lose it, azaz használd vagy elveszíted, ahogy a címben is írtam. A MovNat (Movement Natural, egy régi-új sportirányzat) tartalmazza a szükséges változatosságot, sokszínűséget, ezért 100%-ig azonosulni tudok az általuk képviselt nézettel. Ez gyakorlatilag minden sportág alapja. Használjuk arra a testünket, amire az evolúció tervezte! Változatosan, sokoldalúan. Tessék kúszni, mászni, tekeregni, játszani (mert sokszor ezt is elfelejtjük), futni, ugrani, egyensúlyozni, emelni, cipelni, dobálni, fára mászni, úszni, birkózni stb. Korosztálytól-nemtől függetlenül! Így jó eséllyel búcsút mondhatunk a különféle izom és ízületi fájdalmaknak. Kicsit olyan, mintha újra gyerekek lennénk, ez talán nem annyira komoly, felnőttes dolog. Ám, ha jobban belegondolunk, akkor ennek mély biomechanikai, élettani háttere van.

2 Gyors tipp:

  1. Ülő munkát végezve könnyű ottfelejteni magunkat a széken, érdemes beállítani valamilyen órát, hogy 10-15 percenként jelezzen nekünk: itt az ideje felállni és gyorsan átmozgatni magunkat!
  2.  Mászás variációk (crawling)

Egy hosszú, üléssel eltöltött nap után igazi felüdülés lesz az izmaidnak, próbáld ki! Ha gyerekeid is vannak, külön örülni fognak, hogy „lesüllyedsz” az ő szintjükre. Az otthoni számítógép vagy tv előtt ülést is meg lehet szakítani egy kis mászással, pl. ki a konyháig egy pohár vízért, aztán vissza. Javítja az ízültek mobilitását, a váll-csípőízület összehangolt mozgását, lazítja a lapocka régiót, fejleszti a finom koordinációt és a jobb-bal agyfélteke összehangolt működését is.

  •  babajárás: a legegyszerűbb változat. Négykézláb helyzet. Lábfejek, térdek, kézfejek a talajon, törzs egyenes, fejjel kissé a távolba, de még talaj felé nézünk. Ellentétes kar-láb mozdulatokkal haladunk előre-hátra.

  •  babajárás alkartámasszal: Minden ugyanúgy, mint az előző technikánál, kivéve a kar helyzetét. Ezúttal a kézfej helyett az egész alkar támaszkodik a talajon.

  • tigrisjárás: Minden ugyanúgy, mint a babajárás technikánál, kivéve a térd helyzetét, ezt ugyanis elemeljük a talajtól néhány cm-re, tehát indulásnál 4 ponton támaszkodunk. Ez egy nehezebb változat, kíváló törzs és combizom erősítő is egyébként. Figyelj, hogy a törzsed egyenesen, stabilan maradjon, ne riszáljon a csípő oldalra. Lehet előre-hátra is gyakorolni.

Akár az edzésbe is be lehet illeszteni őket bemelegítéshez, levezetéshez, de egy komplett erő-állóképességi tréninget is lehet rájuk építeni. Próbáld ki milyen 50-100m-t ezzel a technikával megtenni és megtudod miről beszélek!;)

További életmódtippek az Irodai Egyensúly Program e-könyvemben!

 

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő SunnyFitness táborba, ahol további elméleti és gyakorlati edzéstippeket tanulhatsz!

További edzés és életmódtippekről olvashatsz a SunnyFitness könyveimben!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .