Posted on Hozzászólás most!

Leptin 1: A leptin hormonról: az elhízás, a zsír- és szénhidrátanyagcsere, pajzsmirigy problémák, inzulin rezisztencia új megvilágításban

Az ösztrogénről, tesztoszteronról, pajzsmirigyhormonokról talán már sokan hallottak, a leptin  csak a hátuk mögött kullog a népszerűségben, pedig Dr. Jack Kruse újszerű biológia elméletében az  első helyen áll, szerinte a legfontosabb hormon. Egy viszonylag újonnan (1994) felfedezett  vegyületről van szó, így nem csoda, hogy még nincs igazán a köztudatban.

(frissítve: 2020.04.30.)

A leptinből az első adagokat az anyatejből kapjuk, később a fehér zsírszövet termeli. Feladata, hogy  információt szállítson az agyba, így az tudni fogja mennyi üzemanyag (zsír) van még raktáron.  Az agynak tudnia kell a kb. 20 trillió sejt energia státuszáról. A leptin-rezisztencia állapotában nem működik jól ez a rendszer, így az agy azt hiszi, hogy energiahiányban szenved, ezért elkezdi felhalmozni a tartalékokat. Az elhízás tulajdonképpen az agy gyulladásos betegsége, ami a jelátviteli folyamatok zavarával jár. A leptin nemcsak a hormonstátuszt szabályozza, hanem a termékenységet is, tehát leptin-rezisztencia esetén a teherbeesés is nehézkes lehet, hiszen a baba kihordása igencsak energiaigényes folyamat.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az agy nem kalóriákat számlál, hanem az atomoknál is kisebb részecskéket, elektronokat, a hipotalamuszban lévő leptin receptorok tulajdonképpen beépített elektronszámlálók. Ha rendben van a leptin-érzékenység, akkor értelmét veszti a kalóriaszámlálgatás, ugyanis ilyenkor a fölösleget hővé égetjük!

Dr. Kruse szerint a leptin szabályozza az összes többi hormont, így akinek pajzsmirigyproblémája vagy inzulin-rezisztenciája van, annak igazából a leptin rendszerrel van gondja. A leptin az immunrendszert is befolyásolja, a leptin-rezisztencia alacsony D-vitamin szinttel jár.

Hogy lehet kiváltani a leptin rezisztenciát? A gyulladásszint fokozásával, vagyis a következő hatásokkal:

  • a túl sok mesterséges fénnyel a világításokból, telefon-tv-számítógép képernyőkből.
  • sok cukorral, finomított szénhidrátokkal, sok fruktózzal
  • a gabonák gluténjével és lektinjeivel
  • transz zsírokkal, finomított növényi olajokkal
  • késői fekvéssel, rossz alvással, eltérített belső órával
  • stresszes életmóddal
  • elektroszmoggal
  • ülő életmóddal

Hogyan lehet meggyőződni a leptin-rezisztenciáról?

  •  tükörrel: aki túlsúlyos, annál biztos gond van. Aki feltűnően vékony vagy anorexiás, étkezési zavarban szenved, annál szintén gond lehet (náluk a leptin túl alacsony).
  • aki gyakran sóvárog édes ételek után, szintén gyanakodjon
  • vérképből a leptin szint nem sokat árul el, a magas reverz T3, hsCRP szintje viszont már komoly jel, a nyálból mért kortizol szintje is az egészséges napi ritmustól eltérő lehet
  • túledzés is vezethet ebbe az állapotba
  • PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy problémák esetén is gyanús
  • ha valaki edzés után nagyon fáradt, farkaséhes

 Leptin, fogyás, edzés

Leptin rezisztenicia nemcsak az agyban, hanem a májban és az izmokban is kialakulhat. Leptin rezisztens állapotban a sejtek nem igazán tudnak zsírt égetni, a gazdaságtalanabb szénhidrátanyagcserével tudnak csak működni. Jól ismert jelenség, amikor egy túlsúlyos ember nekiáll edzeni – vagy csak felmenni a lépcsőn – és hamar izzadni kezd, légszomja lesz. Neki sajnos borzasztó hatékonysággal működnek a mitokondriumai, az energiatermelésért felelős sejtszervecskéi, így viszont több szabadgyököt termelnek, gyakrabban használják az apoptózist (programozott sejthalált) az autofágia (fehérjék megújítása) helyett, többször osztódnak a sejtek, gyorsabban rövidülnek a telomérjeik, kimerül az őssejtkészlet, összességében gyorsabban öregednek. Ennek egy fontos következménye van: bár lehet kemény edzéssel is fogyni, de ez amellett, hogy komoly szenvedéssel jár, még egészségtelen is! Tehát, aki fogyni szeretne, annak tanácsosabb először rendezni az étrendjét, helyreállítani a belső óráját, levinni a gyulladásszintjét, csökkenteni a stresszt az életében, ezáltal a mitokondriumok újra hatékonyan fognak működni. Amikor már lement a túlsúly, helyreállt a leptin-érzékenység, akkor kellene edzeni! Persze könnyű, átmozgató torna – amihez nem kell sok energia – addig is mehet. Ha visszaállt a leptin-érzékenység akkor a legjobb a súlyzózás vagy az intenzív intervall edzés, melyek a növekedési hormon fokozásán keresztül további előnyöket nyújtanak.

Ha már visszaállt a leptin érzékenység…

 A következő blogbejegyzésben részletezendő leptin helyreállítás protokollt elvégezve, a következőket kell tapasztalni:

  • testsúly helyreáll
  • szebb körmök, haj
  • nyugodtabb habitus
  • csökkent izzadás
  • libidó nő
  • megszűnik az édes ételek iránti sóvárgás
  • javul a pajzsmirigyfunkció, hőtermelés
  • gyorsul a regeneráció az edzésekből
  • magasabb energiaszint

A következő részben jön a leptin érzékenység helyreállítása a gyakorlatban. Ehhez egy egyszerű reggeli szokást és étkezési trükköt kell alkalmazni 1-2 hónapig.

Hivatkozás:

http://www.jackkruse.com/chapter-one-on-leptin/

Friedman JM: Leptin, leptin receptors, and the control of body weight. Nutr Rev. 1998 Feb;56(2 Pt 2):s38-46; discussion s54-75.

http://www.jackkruse.com/leptin-part-deux-the-liver/

http://www.jackkruse.com/why-is-oprah-still-obese-leptin-part-3/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22176839

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16336696

Jack Kruse: Epi-paleo RX

Sáfrán Mihály: A paleón túl

Sáfrán Mihály: Napfény diéta

További részletek a Leptinről A paleón túl és a Napfény Diéta könyveimben!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .