Posted on

Hogyan éld túl a karácsonyi lakomát?

Emlékszem, nekem is volt pár olyan karácsonyom, amikor felszaladt rám 3-4 kg néhány nap alatt. Pedig versenysportoló voltam, napi 2 edzéssel. Gondoltam bármit és bármennyit ehetek, úgyis ledolgozom. Aztán ez eltartott utána pár hétig és a teljesítményem is visszaesett. Később a tudatos étkezéssel és életmódtrükkökkel sikerült megoldani, hogy jókat egyek és mégse kelljen lecserélni a ruhatárat, akár extra sport nélkül is… Íme néhány tipp, amivel megkönnyítheted az életed az ünnepek alatt!

Ha szeretném leegyszerűsíteni a “karácsonyi hízás” és kajakóma magyarázatát, akkor ez valahogy így hangzik: Ilyenkor általában túlzásba viszik az emberek a finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszerek (esetleg az alkohol) fogyasztását. Sokaknál folyamatosan megy a nassolás, nincsenek hosszabb étkezési szünetek, ami jó kis vércukorszint és energiaszint hullámvasutat indít be, emésztési problémákat okozhat. Ráadásul a nagy “bezabálást” a késői napszakban teszik, mesterséges fények alatt. Bevisznek egy csomó szezonon kívüli, magas deutériumtartalmú ételt, ami nincs összhangban az évszakkal és a természetes fényviszonyokkal, romlik az energiatermelés a mitokondriumokban, átmeneti leptin rezisztencia alakulhat ki.

Hogyan lehet okosabban csinálni?

Sokféle lehetőség létezik a fanatikusság mértéke szerint.

1. Étkezés

  • Mértékletesség. Ezt talán nem kell magyarázni.
  • Karácsonyi böjt. Nem eszel semmit, a böjt amúgy is egészséges időnként. Na, ezt szerintem nem sokan vállalják az ünnepekkor. 🙂 Az időszakos böjtölés már egy barátságosabb út, ami ilyenkor is működik. Tehát időzítsd az étkezésed a napnak egy 4-8 órás szakaszába.
  • Ketogén étrend: Hús és zsír alapú étkezés. Aki ezt az irányzatot követi, annak karácsonykor sem lesz gond, hiszen a legtöbb klasszikus menü elészíthető magas szénhidráttartalmú alapanyagok nélkül is. Ráadásul még némi zsíros sütit is bele lehet csempészni az ízek kedvéért.
  • Paleo étrend: Nagyon hasonlít az előzőre, elkerülhetőek a finomított lisztek, cukrok, melyek a legtöbb gondot okozzák. Figyelj a helyi és szezonális alapanyokra! Télen terem narancs vagy más déli gyümölcs Magyarországon?
  • Fehérje és zsírdús reggeli. Ha fehérjedús reggelivel indítod a napot (és kimész reggel a szabadba), kisebb lesz az étvágy napközben, könnyebb lesz ellenállni a csábító édességeknek.
  • Száraz alkohol. Ha iszol, válassz száraz vörösbort, pálinkát vagy más tömény italt a cukros löttyök helyett.

2. Hideg

Hidegfürdő, hidegzuhany. A fűtés kalóriaigényes. Ha túllőtted a kalóriákat, miért ne lehetne elégetni a kályhában (mitkondriumok) a többlet energiát egy kis hideghatással? Kezdőknek hideg-jeges vizes arcfürdő, hidegzuhany, haladóknak jeges fürdő.

3. Cirkadián ritmus

  • Napkelte nézés. Egész évben ajánlott amúgy is. A reggeli-délelőtti napfény fontos étvágyszabályozó a hormonjainkra, neurotranszmitterjeinkre gyakorolt hatása miatt.
  • Esti kék fény blokkolás. Pl. a gyertyás világítás kellemes hangulatot ad, ráadásul az agyunk sem zavarodik meg, hogy nappal van-e vagy éjszaka.
  • Korai vacsora: Ha igyekeztek minél korábban megejteni a vacsorát, az jót fog tenni a cirkadián ritmusnak, az emésztésnek és az alvásnak is. A minőségi alvás az egyik legjobb zsírégető.

4. Sport

  • Sportos karácsony: Érdemes ilyenkor (is) nagyokat sétálni, túrázni kint a szabadban.
  • Mini edzés: Étkezések előtt vagy után esetleg lenyomni egy-egy sorozat guggolást vagy fekvőtámaszt, így az izmok jó eséllyel elhasználják a vérbe pumpált fölösleges cukrot.
  • Ne ülj túl sokat egyhuzamban: Időnként pattanj fel a székről, mozogj, sétálj, tegyél-vegyél, játssz a talajon a gyerekekkel.

Remélem sikerült bemutatni vagy emlékeztetni néhány könnyen bevethető praktikát a nagy lakomákhoz. Persze van, aki nem szeretne tudatosan odafigyelni bármire is az életmódjában az ünnepek alatt. Ez is beleférhet annak, aki az év többi napján odafigyel az egészséges életmódra, mert egy erős szervezet sokmindent tud kompenzálni.

Kellemes ünnepeket és jó étvágyat kívánok!