Posted on

Ki az a biohacker?

Az utóbbi egy-két évtizedben divatos lett az egészséges táplálkozás és életmód. Rengeteg hangzatos módszer és útmutató található az internet világában, ami azt ígéri, hogy egészségesebbek, energikusabbak leszünk, megcélozhatjuk általa a hosszú életet. Egy emberi élet kevés lenne mindegyik kipróbálására, arról nem is beszélve, hogy nem tudunk két-háromfelé osztódni és kikísérletezni magunkon, melyik a jobb technika. A kérdés innentől kezdve már inkább az, hogy milyen módszerekre szánjuk az időnket, energiánkat és a pénzünket.

Építsd az információszűrődet! Akár ez is egy biohack!

Ne tévesszen meg egy tudományosnak hangzó állítás vagy egy profi propaganda, marketing gépezet. Fogadd nyitottan és kritikusan egyszerre a sok okosságot, nézz utána a dolgoknak! A legerősebb biohackek általában ingyenesek, bárki számára elérhetőek és persze vannak olyan módszerek, eszközök, tudásanyagok is, melyekbe érdemes anyagilag is befektetni. Ebben segít a modern kvantumbiológia és a epigenetika tudománya, az evolúciós tudás, valamint a mitokondriumok működésének megértése.

Na de ki az a biohacker?

  • A számítástechnika világában a hackerek magas szintű tudással rendelkeznek az informatikában és képések jó vagy gonosz céllal beavatkozni az informatikai rendszerekbe. Hasonlóképpen, megfelelő biológia tudással a szervezetünk működésébe is be tudunk avatkozni.
  • Biohacker az, aki tudatosan változtat az eddigi életmódjának valamelyik területén. Ha valaki kipróbál egy új diétát, étrendkiegészítőt, ha valaki elkezd mozogni, elkezd tudatosan javítani a légzésén, az alvásán, elkezd meditálni, fejleszti a gondolkodásmódját, iszik egy kávét stb. Így már talán nem is olyan idegen a biohacker kifejezés.
  • Biohacker az, aki a tudomány, a technika és a saját magán való kísérletezés ötvözésével egészségesebb test és lélek elérésére, jobb agy- és izomműködésre, hosszabb és minőségibb életkilátásra törekszik.
  • A biohackerkedés annak a tudománya és művészete, hogy kihozhassuk magunkból a teljes emberi potenciálunkat és hosszú, minőségi életet élhessünk.
  • A biohacker olyan személy, aki valamilyen ígéretes biológiai elméletet, módszert, eszközt kipróbál magán, és tapasztalatai alapján ezt beépíti a mindennapjaiba, vagy inkább kihagyja a továbbiakban.
  • Egy biohacker esetleg még elfogulatlanul publikálja is a tapasztalatait a környezetével, így mások is okosodhatnak belőle. Jobb esetben előtte-utána mért adatok is vannak, de ez nem feltétlenül szükséges. Egyedi környezetben élünk, egyedi epigenetikai mintázattal, genetikával rendelkezünk, így mindenkire kicsit másképp hathat egy-egy módszer. Azért érdemes megosztani akár pozitív vagy negatív a tapasztalat, mert akkor kerülünk közelebb az általános igazsághoz, ami a legtöbb embernél működik.
  • Biohackerkedés = új tudás megszerzése + kipróbálása a gyakorlatban ➡ a módszer megtartása vagy elvetése ➡ jobb életminőség

Figyelem!

A biohacker eredményei az ő saját kis rendszerére és a környezetének kölcsönhatásaira érvényes, messzemenő, mindenkire érvényes következtetéseket levonni csak óvatosan szabad belőle!

A folyamatos biohackerkedés eredménye, hogy megtanulunk jobb kérdéseket feltenni és olyan módszerekbe időt- és energiát fektetni, amelyek valóban hasznosak. Ne fókuszálj fölösleges dolgokra, csak arra, ami igazán számít! Hogy mi számít igazán? Na, ennek felkutatásával el lehet tölteni pár évet… Bízom benne, hogy a blogom, könyveim alapján sikerül összerakni ehhez egy hasznos szemléletmódot!

A nagy biohackelés közepette, nem árt, ha komplexen nézzük az életet. Az egy dolog, hogy megpróbáljuk csúcsra húzni a biológiánkat, közben pedig meg is kellene élni valamiből, a szociális életre is jó lenne időt szánni stb. Eléggé egyéni ki-mennyit tud beépíteni a sok jótanács közül és közben nagyjából harmóniában is legyen az élete. Persze érdemes minél több trükköt rutinszerűen alkalmazni, csak ne menjen az élet egyéb területeinek rovására, ha azok is fontosak az egyén számára. Aztán az is számít, hogy mi a cél? Egy versenysportolónak extrémebb biohackek is izgalmasak lehetnek, a legtöbb ember viszont “csak” szeretne több energiát, jobban aludni, fájdalmak, betegségek, korlátok nélkül élni.

Az alapok. A természetes biohackek.

Úgy gondolom, mielőtt bármiféle divatos hiper-szuper űrtechnológiával, csodabogyóval szeretnénk javítani az egészségünkön, érdemes lenne az alapokat rendbe tenni. A modern életvitellel sokaknál ezek nincsenek rendben, így az “alapozás” már önmagában javíthat az általános egészségünkön, energiaszintünkön, alvásunkon.

Létezik fontossági sorrend a biohackelésben. Mit ér a csúcsszuper táplálék, a legdrágább vitaminkészlet, ha az illető a négy fal között éli az életét, mesterséges fénykörnyezetben, éjszakázva, rossz légzéstechnikával egy életen át, mozgás nélkül, fájó derékkal, stresszes életvitellel? Mit ér a sok edzés, ha ahhoz nem társul megfelelő alvás, regeneráció, táplálkozás? Dícséretes, ha valaki elkezd kocogni vagy otthon fekvőtámaszozni, de ezeknél léteznek hatékonyabb edzésmódszerek is. Stb. A lelkes autodidakta biohackereknél előfordul, hogy egy sok lyukkal ellátott vödröt próbálnak megtölteni “szenteltvízzel”…

Melyek azok a területek, ahol természetes módszerekkel is beavatkozhatunk?

  • Fénykörnyezet
  • Légzés
  • Táplálkozás, böjtölés
  • Sport
  • Hidegterápia
  • Földelés
  • Deutériumcsökkentés
  • Gondolkodásmód
  • Stresszkezelés, relaxáció, nevetés
  • Barátok, kapcsolatok
  • Zene
  • És amiről még nem tudok:)

Az alap biohackek általában kapcsolatban állnak a természetközeli életmóddal. Szóval, akkor a vidéki rokonok a legnagyobb biohackerek? 🙂 Mert sokat vannak a szabadban, mezítlábaznak, dolgoznak a mezőn, kevés elektronikát-világítást használnak, a nappal kelnek és fekszenek, bio és szezonális ételeket esznek? Az egyszerű életmódjukkal gyakran elélnek 80-100 évig is, mindenféle tudományos hókusz-pókusz nélkül. Részben igen! Ők olyan biohackerek, akik nem is tudnak róla, hogy mennyi jót tesznek magukkal. Más kérdés, hogy náluk is lehetne azért még itt-ott javítani, optimalizálni az életmódjukon és nem 80-100, hanem 100-120 évig (vagy mégtovább??) is fitten élni. Hiába a magas életkor, ha az életminőségük, mozgásuk, gondolkodásuk korlátozott az utolsó évtizedeikben és gyógyszerekre, kórházi kezelésekre vannak utalva. Inkább célozzuk meg a modern tudomány segítségével azt, hogy a hosszú élet magas szintű életfunkciókkal is társuljon!

Extrém biohacking. Űrtechnológia. Bogyók, szurik, lámpák és egyéb elektromágneses kütyük.

A hi-tech bűvöletében megjelentek a különböző extrémebb biohacking, anti-aging technikák. Különféle hormon, őssejt, vitamin és más biomolekula injekciók. Különféle fényterápiák. Kék fény védő szemüvegek és szoftverek. Mágneságyak, kisebb hordozható kütyük – karkötők, gyűrűk. Mindegyiket külön-külön meg kellene vizsgálni, hogy érdemes-e velük foglalkozni. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbbnek van valamiféle tudományos alapja. Állatkisérletekben, esetleg embereken is végzett vizsgálatokban is igazoltan javított a módszer vagy az eszköz valamely egészségmutatón. Más kérdés, hogy ugyanezeket a hatásokat akár elérhetjük az alapvető biohack módszerekkel is. Aki nem tudja az adott életszakaszban beilleszteni a természetes módszereket vagy csúcsteljesítményre törekszik, azoknál megfontolandó néhány mesterésges biohack bevetése is.

Mindenki biohacker, aki tudatosan próbál javítani az életminőségén. Ismerd meg és próbáld ki a leghatékonyabb módszereket!

Fitness tábor Fuerteventura SunnyFitness 2024

Csatlakozz a következő SunnyFitness táborba, ahol további biohacking módszerekről is beszélgetünk.