Posted on Hozzászólás most!

Paleosport??? Az meg micsoda?

Kedves kíváncsi látogató,

Üdvözöllek induló PaleoSport blogomon! Lesz itt mindenféle téma:

  • Sport: minden formájában és mennyiségben
  • Paleolit táplálkozás: Alapok, receptek, étkezési stratégiák
  • Kvantum biológia: Az ember működése és a modern tudomány
  • Hideg: Az ősi létállapot, barátkozz meg vele!
  • Fórum: A paleon túl könyv

Jó olvasgatást, és utána mozgasd át magad!

Mit szólsz a témákhoz, melyik érdekel a legjobban?


2018: A PaleoSport-ból azóta SunnyFitness lett!

Hogyan és miért? 

Eljött az idő a névváltoztatásra…

A PaleoSport 2014-ben indult. Akkoriban már néhány éve paleo étrenden voltam és egyre jobban kezdtek érdekelni a természetes mozgásformák. Nagyon érdekelt mindkét terület, a táplálkozástudomány és a sport is. Gondoltam összekötöm a kettőt és elindítok egy régi-új vonalat, ahol megcélozzuk egy vadászó-gyűjtögető ember fittségét és életmódját.

Az elmúlt 4 évben könyvek, cikkek születtek az egészséges életmódról. Az edzéseken és a PaleoSport táborokban vagy a Jegesmedve Klubban mindezt átültettük a gyakorlatba is.

Rég rájöttem, hogy az egészséges életmód nemcsak a táplálkozásról vagy a mozgásról szól, számos egyéb faktor is szerepet játszik benne, hogy valaki egészséges vagy beteg lesz… Az első könyvemben össze is szedtem sokmindent, az állatok, természeti népek szokásainak figyelembevételével és ezt összevetettem az akkori – főként biokémiás és még csak enyhén biofizikás…- szemléletemmel. Azóta eltelt pár év és rájöttem, hogy amit képviselni szeretnék, az már egy ideje nem fér bele a paleós vagy sportos keretbe, de még a biokémiásba sem. A legjobb lesz, ha a saját nevem alatt fut az egész, így nem érzem semmilyen korlát között magam, szabadon tudok róla gondolkodni és képviselni bármit, amit jónak tartok az egészség szempontjából.

 Semmi sem biztos, csak a változás…

Ahogy szorgalmasan tanultam tovább az emberi anyagcsere rejtelmeit, világossá vált, hogy a biofizika vagy ha úgy tetszik kvantumbiológia az igazi tudományos szemlélet az élőlények működésének leírására. Minden más nézőpont szerintem csak részigazság. Nekem olyan elmélet kell, amibe A-Z-ig minden belefér. A táplálkozástól kezdve, a sporton át, az alvás, az egész környezetünk, a Nap, a Hold, a csillagok, az univerzum stb… Eddig úgy látom, erre az egyetlen elérhető szemlélet a kvantumbiológia. Az ember anyagcseréje pedig nem a táplálkozással kezdődik, hanem a cirkadián ritmussal. Az élőlények sokkal előbb kezdtek alkalmazkodni a nappal és éjszaka váltakozásához, mint azon gondolkodni, hogy most akkor szalonnát egyenek vagy teljes kiőrlésű kenyeret salátával…

Az ember üzemanyaga lehet minden ételnek látszó tárgy, amit megeszünk és az ember motorja a mitokondrium. Ha le van robbanva a motor, akkor hiába a csúcsszuper üzemanyag, előbb a gépezetet kellene helyrehozni. Márpedig a modern világban szerintem sokaknak a motorral van gond elsősorban.

Az evolúció nem a paleolitikumban kezdődött, hanem az első élőlények megjelenésével vagy akár a Föld, univerzum születésével! Rájöttem, hogy a finomított, feldolgozott élelmiszerek mellett van egy legalább ekkora probléma manapság a környezetünkben, mégpedig a sok mesterséges világítás, négy fal között eltöltött idő, az elektroszmog, a természetes napfény hiánya. Ezért aztán Nap fanatikus lettem, tudományos szempontból is. Továbbra is nagyrészt paleo étrenden vagyok, de van, ami fontosabb innentől kezdve…

Kérlek, most állj meg egy percre és gondolkodj el rajta, hogy mit tudsz a Nap szerepéről a Föld és az élővilág történetében, működésében!

Csak egy fénylő korong ott fent vagy ennél több?

 Modern nyavalyák, ősi megoldások

A mai embernek szerintem leginkább napfény és természet hiánya, valamint mesterséges kék fény többlete van. Persze a rossz étrend és a mozgáshiány és még sokminden más is fontos, de csak másodhegedűsök. Továbbá úgy látom, hogy nagyon félreértelmezett a napfény hatása az emberi szervezetre. Hogy lenne káros az, aminek az élet kialakulását köszönhetjük? Nem lehet, hogy inkább a modern világban a napfény befogadó rendszerünkkel van baj? Nem muszáj egyetértened velem, csak nézz utána alaposan mitokondriumok működésének és a különböző fények biológiai hatásainak!

Sunny Fitness – ez vagyok, ehhez értek, ebben tudok segíteni

A kenu élsportban nőttem fel, a sport továbbra is nagy szenvedélyem, ezért marad a sportos vonal és a természetes mozgások, leginkább a szabadban. Sunny Fitness – azaz szabadtéri edzések természetes mozgásokkal. Emelett továbbra is kutatom az emberi anyagcsere rejtelmeit a kvantumbiológia módszerével. Ezekben a témákban kívánok inspirációt, hasznos tudnivalókat nyújtani a következőkben. Folytatom az írást is, hogy megértsd, miért jutottam a fenti következtetésekre.

A Facebookon ezentúl a MihalySafran – SunnyFitness oldalon találhatsz meg.

Instagram oldalt is indítottam, ide is töltök fel érdekes bejegyzéseket, amit máshova nem… és angol  nyelven:)

Ha nagyon kíváncsi vagy és gyorsabban szeretnél haladni, akkor ajánlom a könyveimet, cikkeimet és a programjaimat (edzések, táborok, workshopok, online konzultáció), ahol gyorsabban hozzájuthatsz ezekhez az életfontosságú információkhoz. Tavaly kiköltöztem egy napfényes szigetre, Fuerteventurára és errefelé szeretnék maradni a továbbiakban is. Kiváló helyszín nyaraláshoz, de ha edzeni, tanulni is szeretnél itt, akkor keress bátran!

Sáfrán Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .