Posted on

Táplálkozásvallás 1.: Melyik irányzatot követed?

Vallásos emberrel ne vitatkozz… szokták mondani. Előfordult már ugye? Egy fanatikus hívő minden áron meg szeretné védeni a hitrendszerét, nehezen fogad be olyasmit, ami ellentmond az addigi nézeteinek…

Az egészséges táplálkozás világában is megjelentek a különböző irányzatok, “táplálkozásvallások”. Alapszabályokkal, dogmákkal, mit lehet, mit nem, miért kapsz pirospontot, mi a bűn… Paleós vagy? Ketós vagy? Vega vagy? Nyers vegán vagy? Vércsoport szerint táplálkozol? Lúgosítasz? Te sem eszel cukrot/glutént/akármit? Ha igen, akkor cimbi vagy, ha nem, akkor miért nem ezt csinálod, hiszen nyilvánvalóan ez a tuti…

Korábban készítettem a témában egy VideoBlogot.

Mintha a mai táplálkozás irányzatok előtt nem nőttünk volna fel valahogyan mindenevőként. Mindenképp dícséretes lépés, ha valaki elkezd tudatosan odafigyelni az étkezésére. A kérdés már csak az, milyen forrásból tájékozódik, mit jelent ez a tudatosság? Mi az, ami meggyőzte, hogy ezt vagy azt az utat fogja követni? Logikus észérvek? Tudományos alapok? Érzelmi szimpátia? Valakinek bevált?

Ha valaki tudományos alapú diétát szeretne magának, akkor miért nem a (bio)fizikai alapokkal kezdi? Egyik kedvenc idézetem a témában:

A tudomány kizárólag fizika: minden más csupán bélyeggyűjtés. /Rutherford/

Cukor, fehérje, zsír, vitaminok, pajzsmirigy, kortizol stb… Ezek a biokémiai szintet képviselik. Tudományos? Igen is, meg nem is. Az a helyzet, hogy a biokémiát is a fizika irányítja, tehát enélkül hiányos és sokszor félrevezető.

A teljes fényspektrum 73 oktáv, ebből az élet csak 1-et használ, nevezetesen a látható fény spektrumát. Ez az egy oktáv sem kevés, a napfény 8,683,317,618,811,886,495,518,194,401,280,000,000 féle különböző frekvenciát tartalmaz. Ez az elképesztően nagy variációs lehetőség, ami kontrollálja a biokémiai folyamatokat. Közel 100.000 féle biokémiai reakció zajlik bennünk másodpercenként, melyeket a fény tud kontrollálni. Tehát a látható fény frekvencia variációinak nem nagy varázslat lefedni azt a 100.000 lehetőséget.

Régóta keresem én is a tuti diétát. Szerintem a “legtudományosabb”, legmodernebb, az a mitokondriális szemlélet. Sok-sok évtizede tudjuk, hogy a sejtjeinkben a mitokondriumok felelősek a táplálékok feldolgozásáért, ahol elektronok, fotonok, protonokként hasznosulnak és nem fehérjék, szénhidrátok, zsírok vagy növények, állati alkatrészekként… Innentől kezdve már nem a szalonna, gyümölcs smoothie vagy a teljes kiőrlésű kenyér lesz a kérdés, hanem az, hogy mennyit tudunk az elektronokról, fotonokról. Nagyon sokféle, ma elérhető élelmiszert fel tudunk dolgozni, energiát szén-dioxidot és vizet tudunk belőlük gyártani, csak a mellékhatások megléte és száma nem mindegy. Fontos továbbá, hogy az anyagcserénknek csak egy bizonyos részét, x százalékát tudjuk befolyásolni az étkezéssel, akármilyen szuper vagy vacak üzemanyagot is tankolunk magunkba. Okosabb lenne inkább a motor (mitokondriumok) működését jobban megérteni és azt tuningolni, mielőtt minden erőforrásunkat az üzemanyagra fordítanánk.

Te honnan szeded az infóidat? Melyik irányzatot követed (vakon)?

Tovább a cikk 2. részéhez

Táplálkozásvallás 2. Könnyen emészthető, de félrevezető nézetek a diéták világában

Megjelent az új könyvem!

Képek:

https://crossfitcommitted.com/