Posted on

Heisenberg féle egészség határozatlanság

A kvantummechanikában ismert az un. határozatlansági elv, ami Werner Heisenberg, Nobel díjas német fizikus nevéhez fűződik. A határozatlansági reláció egy alapvető, elméleti határ bizonyos fizikai mennyiségek egyszerre, teljes pontossággal való megismerhetőségére. Ilyen mennyiségpár például a hely és az impulzus, minél pontosabb értéke van az egyiknek, annál pontatlanabb a másiknak.  Tehát, ha szeretnénk megmérni egy szubatomi részecske pontos helyét, akkor az impulzusáról már csak pontatlan eredményt fogunk kapni.

Az jutott eszembe, hogy hasonlóképpen az egészséges életmód területén is nagyon sokmindenre oda lehet figyelni, lehet “mérni”. Viszont, ha nagyon ráfókuszálunk az egyik faktorra, akkor egy másik területet óhatatlanul elhanyagolunk, nem jut rá elég figyelem, idő, energia. Ezért nem mindegy mire fókuszáljuk az erőforrásainkat. Táplálkozás? Sport? Vitaminszedés? Alvás-fénykörnyezet? Lelki béke-stresszkezelés?

Manapság jellemző, hogy sokan a táplálkozásra, vitaminszedésre vagy a sportra koncentrálnak. Törekednek a legtisztább alapanyagok, legszuperebb kiegészítők beszerzésére. Minden nap keményen edzenek, mégha nem is igazán fér bele a napi ritmusba, valahogy belepréselik, mert az ugye egészséges.

Órákat el lehet tölteni a tiszta alapanyagok beszerzésével, konyhai készülődéssel, hajnalban kelni egy edzésért vagy este lemenni a terembe, kimenni kocogni. Közben megfeledkezünk egy másik fontos területről az anyagcsere szempontjából, a cirkadián ritmusról. Jellemző, hogy valaki korán kel, hogy aztán a konyhai mesterséges fények alatt összerakja a hiper-szuper XYZ “táplálkozásvallásnak” megfelelő reggelijét, bekapkodja az ígéretes bogyóit, közben pedig megfeledkezik a napkeltéről…

Este sokáig fennmarad – szintén a mesterséges fények alatt -, hogy összerakja a másnapi szuper kajáját. Este a gép előtt keresi a megoldást a gondjaira a különböző internetes fórumokon, felpörgeti, felidegesíti magát, ahelyett, hogy aludna. Méregtelenítő és böjtkúrák, stb.

Aki jobban megismeri a mitokondriális szemléletet, annak egy idő után le fog esni, hogy többet nyerhetünk a fénykörnyezet optimalizásával, mint sok, köztudatban lévő ajánlással. A többi faktor is fontos, de ha választani kell, érdemes a magasabb rendű tényezővel foglalkozni.

Nehéz mindenre odafigyelni egyszerre. Persze a legjobb az lenne, ha minél több területet uralnánk, rutinszerűen, gyorsan megvalósítanánk a mindennapokban a legjobb módszereket az egészség, magas energiaszint, öregedéslassítás érdekében. Ezért is érdemes kiváncsinak lenni, folyamatosan tanulni, rutinná tenni, ami jól működik és optimalizálni a tudatos életmódunkat…

Te mire fókuszálsz? A “részecskének” melyik tulajdonságát méred és melyiket hanyagolod el közben?