Posted on Hozzászólás most!

Az erő legyen veled: felhúzás *** May the force be with you: deadlift

Kedvenc súlyzós gyakorlatom a felhúzás, elemelés vagy deadlift, kinek hogy tetszik. Szinte minden izmot megdolgoztat, különösen az egész hátsó láncot és egy igazi hétköznapokban is használatos, természetes mozdulat. Hányszor fordul elő, hogy egy nehezebb tárgyat kell felemelni a földről? Aki rendszeresen csinálja nem csak a bútorcipelésben lesz jobb, hanem szebb és erősebb lesz a tartása, feneke, combja, fogásereje és ésszel felépítve a derékfájás ellenszere is lehet ez a gyakorlat. Nekem sok nyavalyám volt ezen a téren, állítom, hogy a felhúzás sokat segített és még fog is! Persze kell hozzá jó ízületi mobilitás szinte mindenhol, különösen a bokánál, csípőnél. Egy bizonyos tanulóidőszak után a legjobb, ha kimondottan nagy súllyal (70-95%), kevés ismétlésszámmal (1-5), sok pihenővel végezzük (2-5 perc a sorozatok között, edzések között akár 7-10 nap). A hormonháztartásra is jótékony hatással van, ami miatt idősebbeknek is ajánlott.

Íme egy 200kg-os mutatvány, ami erőemelőknél bemelegítősúly, állóképességi sportolóknál talán nem rossz. A legjobbam eddig 210kg volt, szebben is ment, mint ezen a videón. Ez már 2 hét evezés után sikerült, a sok lassú állóképességi evezés nem a legjobb erőfejlesztő, de most ennek van itt az ideje!

Alapos bemelegítés, jó mobilitás és technika, aztán hajrá! Vigyázat, függőséget okoz!

Szoktatok felhúzni?

My favourite exercise with weight is deadlift. Deadlifts work virtually every muscle in your body, especially the posterior chain and it’s used in everyday life, it’s a real, natural movement. How many times occur that you need to lift a heavy object off the ground? If you do it regularly, you will not only get better in furniture carrying, but you will have nice and strong posture, buttocks, thighs, grip strength and it can be the antidote for low back pain as well. I had a lot of troubles in this area, I think this exercise has helped me a lot and it will help more in the future! Of course you need a good joint mobility almost everywhere, especially in the ankle and hip. After a certain learning period, the best method is to use heavy weight (70-95%), low reps (1-5), long rest period (2-5 minutes between sets and even 7-10 days between training days). It’s also beneficial for the hormones, so it’s recommended for older people as well.

Here is a 200kg attempt, which is a warming up weight for a powerlifter, but by the endurance athletes might not be bad. My PR was 210kg, and it went nicer than in this video. This lift was after 2 weeks of canoeing, a lot of slow endurance trainings are not the best for strenght development, but now is the period of getting stamina.

After a proper warm-up, mobilization and technique learning, go for it! Be careful, it’s addictive!

Are you deadlifting?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .