Posted on Hozzászólás most!

MovNat edzésen jártam

Az utóbbi időben rátaláltam egy mozgásformára, ami minden szempontból megfelel a jelenlegi helyzetemnek és ez a MovNat, vagy másnéven a Natural Movement Fitness, bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kis újdonságra vágyik! A módszert a francia Erwan Le Corre dolgozta ki és foglalta rendszerbe. A lényege, hogy természetes mozgásformákkal az egész testet, minden kis izmot, ízületet megdolgoztatsz – akárcsak gyerekkorodban -, így fejlődik az erőd, kitartásod, mozgásminőséged, ízületeid mobilitása, egyensúlyérzéked, testtudatod, fittséged. Tehát nem egy specializált sportágról van szó, hanem egy meglehetősen összetett, funkcionális izmokat fejlesztő rendszerről, ami hasznos alapja lehet egy későbbi specializálódásnak.

Igazából bárki, bárhol elkezdheti, a gyakorlatok lehetőségeinek száma végtelen, csak a fantázia szab határt. Lehet a mozdulatsorok minőségét fejleszteni, újakat tanulni, de komoly intenzitást is bele lehet vinni. Magamtól kezdtem én is egy közeli parkban és erdőben, ám nemrég becsatlakoztam egy itthon működő csoporthoz, ahol új gyakorlatokat és azok helyes kivitelezését tanultam meg a szintén francia Jerome Rattoni vezetésével (www.scarabsfit.com), mindezt jó hangulatú, baráti környezetben.

 Mi mindent egyesít ez a sport?

  • természetes mozgásformák: séta, futás, kúszás-mászás, függeszkedés, egyensúlyozás, nehéz kövek, farönkök cipelése, emelése, dobások, ugrások
  • kint vagy a szabadban
  • mezítláb lenni itt kimondottan ajánlott (anatómiailag is így helyes + földeled is magad)
  • télen szoktatod magad a hideghez 🙂
  • igazi paleo feeling

Íme néhány kedvcsináló video:

https://www.youtube.com/watch?v=5J4YboHgG74#t=189

https://www.youtube.com/watch?v=m61t3ObnSP0

https://www.youtube.com/watch?v=SKGF-ErsJiI

Hogy tetszik ez a sport? Próbáltad már?

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .