Vad paleo

A Vad paleo egy recepteskönyv, hasznos elméleti és gyakorlati tudnivalókkal, melyet Mezei Elmirával közösen készítettünk a Jaffa Kiadó gondozásában.


Elmira nagy tapasztalattal rendelkező paleo szakács és táplálkozási tanácsadó. Ez a tizedik szakácskönyve, így garantált, hogy igazán ínycsiklandó és otthon is könnyen megvalósítható receptek kerültek a könyvbe. Jómagam pedig a szöveges részekért feleltem. Beleadtam mindent, ami egy bevállalós, természetszerető, modern szemléletű biológustól kitelik!

A könyv megjelenésekor írt blogbejegyzésemet ITT tudod olvasni.

Itt olvashatsz róla egy ismertetőt és meg is rendelheted, továbbá kapható a könyvesboltokban is.

Tartalom

1. Paleo és ketogén étkezés 15

Levesek 21

Gazdag zöldségleves kurkumával 23

Póréhagymaleves ropogós sült szalonnával 24

Csalánleves 27

Ribizlis meggyleves friss tárkonnyal 28

Marhahúsleves velővel, zöldségekkel, tormával 31

A tenger legjava leves 32

2. A modern gyűjtögető – avagy mi az, amit megehetünk a magyar vadonban 35

Zöldségek 55

Párolt rókagomba „vajban” 57

Mustáros sárgarépa 58

Gyömbéres sütőtök 61

Kapros-majonézes töksaláta 65

Brokkolisaláta szardellás öntettel 66

Fokhagymás-csilis zöldek 69

Éhségűző kis fogások – akár reggelire

Batátakrém karalábé- és retekhasábokkal 73

Snackpaprikába töltött húsragu 74

Szalonnába tekert karfiol/cukkininyársak 77

Brokkoliropogós 78

Libazsíros snidlinges zöldkrém 81

Gombás-sonkás gofri 82

3. Vad paleo: vadászat és vadhúsok 85

Húsételek 97

Báránycsülök és borjúlábszár 98

Mini-malacpecsenye 101

Töltött szalonnás fürj 102

Őzpörkölt, kicsit másképp 105

Szarvasragu 106

Majoránnás libasült 109

Marhapofa 110

4. Finomságok a tengerből 113

Halak, tengeri herkentyűk 117

Grillezett süllő 119

Petrezselymes-fokhagymás tigrisrák 120

Füstölt makréla bazsalikomos olívasalsával 123

Egészben sült pisztráng egressel és zöldségekkel 124

Kagylóragu „zellerkanállal” 127

Vegyes tengeri nyárs 128

Pácolt grillezett tintahal 131

Grillezett szardínia chermoulaszósszal 132

5. Nyers húsok és belsőségek a paleóban 135

Nyers élvezetek 143

Lazactatár avokádóban 145

Bélszíncarpaccio 146

Tatár bifsztek 149

Cukkiniröszti avokádókrémmel és füstölt lazaccal 150

Ceviche 153

Szasimi 154

Osztriga 157

Nyers marhamáj – turmix vagy fagyasztott májkocka? 158

6. Bizarr paleo 161

Ínyenc belsőségek 169

Steakburger rozmaringos hagymával – kicsit másképp… 170

Pirított kacsamáj római salátában 173

Főtt marhanyelv 174

Kakasherepörkölt 177

Sertéslép 178

Halkocsonya tejjel, ikrával 181

Tőkehalmáj saláta 182

7. A szezonalitás jelentősége 185

Desszertek 191

Banánpuding 192

Csokoládéhab 195

Zöldcitromos avokádótorta 196

Ibolyapuding és -szörp 199

Narancsos epersaláta bodzavirággal és friss turbolyával 200

Szederjégkrém 203

Eperkehely friss mentával 204

8. A fűszerek élettani hatásai 207

Italok 217

Zöldturmix 219

Fűszeres gyümölcsvíz 220

Kókusztejes chai tea 223

Fermentált zöldséglé 224

Csontleves 227

Vízikefir (japán kristálygomba) 228

Kombucha tea – avagy „a halhatatlanság itala” 231

Jegyzetek 233

Felhasznált irodalom 234

Receptmutató 238