Rólam

Üdvözöllek a napfenydieta.hu oldalon!

Sáfrán Mihály vagyok, életem nagy részét mindig is a sport határozta meg. Úszással, öttusával kezdtem, belekóstoltam a kézilabdába is, majd elég hamar a kenuzásnál kötöttem ki. Nyolcéves korom óta lapátolok a vizen, számtalan dolgot köszönhetek ennek a sportágnak: sikereket, élményeket, barátságokat, világkörüli utazásokat, fittséget, kitartást, küzdőszellemet… 1992-ben kezdtem, sajnos 2013-2014 körül besokallt a szervezetem, nálam is jelentkeztek az élsporttal sokszor együttjáró sérülések, így a versenysport most parkolópályára került.

Kenus alapok

Unatkozni sosem szoktam, így a mozgás továbbra is meghatározó az életemben, csak a célja változott: visszanyerni az izmaim, ízületeim egészségét és az edzősködés. Előtérbe került a változatosság, és olyan edzésfajták, mint a saját testsúlyos és súlyzós erősítés és a MovNat, vagyis a természetes mozgásformák kint a szabadban, a pilates és mindenféle sport, amit még nem próbáltam.

 A Természetes Mozgás az új szenvedélyem

A Természetes Mozgás az új szenvedélyem

Végtelenül kíváncsi vagyok, szeretek új dolgokat tanulni, kipróbálni, tapasztalatot gyűjteni. Sulifronton leginkább a természettudományok érdekeltek, így vegyésztechnikusnak, majd egészségvédelmi szakirányos biomérnöknek tanultam. Nem vagyok orvos, sem gyógyító, elsősorban az egészségvédelemmel foglalkozom modern tudományos és evolúciós szemléletben. Itt jön képbe a paleolit és a ketogén táplálkozás. Sokat olvastam, keresgéltem, mi is lenne a legjobb étrend az embernek és ez szerintem a helyi, szezonális paleolit táplálkozás (az év nagy részében ketogén arányokkal). Fokozatosan bevezetve, immár 2009 óta így étkezem és köszönöm szépen nagyon jól érzem magam a bőrömben. Később, ahogy egyre többet olvastam a kvantumbiológiáról, éreztem, hogy ki kellene bővíteni ezt az irányvonalat. Fontos az őseink mozgásformáinak megőrzése, a táplálkozásuk és életmódjuk újrafelfedezése, de legalább ilyen fontos lenne észrevenni azt is, hogy ők milyen fénykörnyezetben éltek a mai világhoz képest.

Az elmúlt években nagykanállal faltam a fenti témájú könyveket, írásokat, mivel abszolút kapcsolódik a szakmámhoz és a sportos életmódomhoz és úgy gondoltam összegyűlt már annyi a fejemben, amit érdemes lenne újságcikkek (Paleosport blog, Paleolit Életmód Magazin) és könyvek formájában továbbadni. Így született meg A paleón túl  tudományos ismeretterjesztő könyvmajd a Vad paleo szakácsköny, melyet Mezei Elmirával közösen készítettünk. A harmadik könyv a Napfény Diéta címet kapta, amely a napfény és a mesterséges fények biológiai hatásairól szól. Rövidebb, gyakorlatias könyveim az Irodai Egyensúly Program – mely a számítógépes dolgozóknak kíván hasznos életmódtippeket adni – és a SunnyFitness, amely a közel 30 éves sportolói és életmódváltó tapasztalataimról szól. Angolul is elérhető! A Legyél Te is biohacker! könyvet Lakatos Péterrel írtuk, ebben a népszerű egészségvédő módszereket foglaltuk össze.

PaleoSport táborokban a gyakorlatban is belekóstolunk a természeti népek életmódjába. Ha egészségesek akarunk lenni, akkor bizony nem csak az étel számít, hanem számtalan más életmód- és környezeti tényező is. Ha nem is az összesnek, de ezeknek jártam utána a könyvekben és ilyen témában fogok blogolni is.

Az első könyv megjelenése óta is szorgalmasan kutatom az ember működését, erre a kvantumbiológia tudományát tartom a legjobb eszköznek. Arról van szó, hogy a hagyományos biológiát összeházasítjuk a kvantumfizikával és így egy sokkal mélyebb megértést kapunk az élet és a természet működéséről. Ahogy a fizikusok keresik az univerzum működését leíró egyesített egyenletet, úgy a biológiában is érdekes lenne ezt megtalálni… elárulom, még nincs meg, de elég sokat tudunk róla és csak egy kis szeletét tanítják az iskolákban!  Folyamatosan tanulom ezt az irányzatot, még nem értem a végére, de már most rengeteg érdekességről tudok beszámolni, melyeket könyvek, cikkek, videók, előadások formájában fogok megosztani.

SZERETNÉM EGY JOBB HELLYÉ TENNI A VILÁGOT: EGÉSZSÉGES-ERŐS-ÜGYES-ÉRTELMES-VIDÁM EMBEREKKEL, AKIK SZOROSABB KAPCSOLATBAN ÉLNEK A TERMÉSZETTEL.

Folyamatosan képzem magam edzőként is, testépítés-fitness, kajak-kenu edzői, MovNat, valamint Spartan Bodyweight és Girja képesítésem van eddig. Ráadásul további tanfolyamokat szemeltem ki. Ezt az elméleti tudást és a több, mint 20 éves élsportolói tapasztalataimat kívánom átadni az edzéseimen.

Újabban szemétgyűjtési magánakcióba is kezdtem. Bántja a szemem, hogy sok szép hely tele van szeméttel, ezért időnként nagytakarítást végzek ezeken a helyeken egy jó kis edzéssel kombinálva.

Kukás magánakció

Jelenleg Fuerteventurán, Spanyolországban élek. Egy gyönyörű, napsütötte helyen, rengeteg természetes szabadtéri edzéshelyszínnel.

Szólj, ha szeretnél itt a szigeten edzeni vagy egy workshopon résztvenni!

SÁFRÁN MIHÁLY – NATURAL HEALTH COACH

MIÉRT TANULJ TŐLEM?

  • Összetett, holisztikus szemlélet
  • 25 év tapasztalat a sportban
  • Egyetemi szint (+10 év saját tanulás) a biokémiában, biofizikában
  • Bármilyen tanácsot adok, azt előtte kipróbáltam magamon
 • Szenvedélyesen tanulom és tanítom a legújabb tudást és az ősi bölcsességeket az ember anyagcseréjéről

Születettem Győrben, 1985. március 21-én

Tanulmányok Biomérnök, Sport edző

Könyveim

 1. A paleón túl
 2. Vad paleo (Mezei Elmirával)
 3. Napfény diéta
 4. Irodai Egyensúly Program e-book
 5. SunnyFitness e-book: magyar és angol nyelven is!
 6. Legyél Te is biohacker! (Lakatos Péterrel)

Kenus versenyeredmények

 • 2x Európa-bajnok (C-2 1000m 2009, C-4 1000m 2011)
 • Világbajnoki bronzérmes (C-4 1000 m, 2011)
 • Olimpikon, Peking 2008
 • 2x Felnőtt és 30x Korosztályos Magyar Bajnok
 • 2x U23 Európa-bajnok (C-2 1000m 2007, 2008)
 • Ifjúsági világbajnok (C-1 1000m, 2003)
 • Egyéni legjobbak: C-1 1000m 3:49, C-1 500m 1:49, C-2 1000m 3:32

Specializációk

Ami még érdekel
jeges fürdőzés, túrázás, SUP, windszörf, gitár, olvasás, barátok, élvezni az életet

Hideg, egészség, vidámság

Készen állsz, hogy fejleszd a teljes emberi potenciálod?