Posted on

Vitamintáblázat és belsőségtérkép

Hústérkép, avagy mit miért fogyasszunk

A fogyasztásra szánt marha, sertés vagy más állat szinte mindegyik részében ott vannak az alapvető fontosságú vitaminok és ásványi anyagok, ám van, amelyik szerv különösen dús bennük. Ezeket láthatjuk az alábbi felsorolásban.

> máj: A-vitamin, B-vitaminok (főleg B12), folsav, nyersen C-vitamin, réz, szelén, mangán, káium, magnézium, foszfor, koenzim Q10, kolin

> vese: szelén, cink, B12, vas

> mellékvese: nyersen C-vitamin

> bőr: nyersen C-vitamin, kollagén

> agyvelő: omega-3, jód, szelén, B12-, K2-vitamin

> csontvelő: omega-3, kollagén, K2-vitamin

> szív: koenzim Q10, folsav, réz, kollagén

> lép: vas, C-vitamin

> pacal: szelén, B12, cink

> csecsemőmirigy (briz): C-vitamin, B5-, B12-vitamin, szelén, foszfor

> here: cink, foszfor

> tojás: B-vitaminok, kolin, lutein, zeaxanthin, szelén

Állati és/vagy növényi alapú táplálkozás?

Forrás – Mezei Elmira, Sáfrán Mihály: Vad paleo

Megjelent az új E-könyvem!

A könyvben a tápanyagsűrűség mellett, az egészséges táplálkozási további fontos szempontjairól is olvashatsz.