Posted on Hozzászólás most!

A 3. tél kabát nélkül, jeges fürdők és fagyási sérülés *** My third winter without a coat, ice baths and frostbite

Lassan vége az idei télnek, már a február is inkább a tavaszra emlékeztet. Folyamatosan gyűjtöttem a tapasztalatokat az új hobbim, a hidegtűrés, hidegadaptáció területén. A hideg tudományos elmélete teljesen meggyőzött, hogy ez működhet és a gyakorlati tapasztalataim alapján ezt csak meg tudom erősíteni. Az elméleti háttérről bővebben A paleón túl című könyvemben és akiktől az egészet tanultam: Jack Kruse és Wim Hof. Kabát ezúttal sem volt rajtam a téli hónapokban. Leginkább hosszúnadrágban, pólóban jártam az utcán. Sapka, sál, kesztyű egyáltalán nem kellett. Nem fáztam, nem fáztam meg. Azért nem lettem teljesen immunis a hidegre, csak az átlagnál sokkal-sokkal jobban és tovább bírom. Nézzünk néhány extrémebb tapasztalatot!

Strandolás

Jeges vizes kinti strandolás idén is volt, 3-4 percig voltam bent kényelmesen, a gyenge láncszem mindig a kézujjaim, lábujjaim voltak, a testem bírta volna még, de a végtagok kezdtek kellemetlenül lehűlni. Mindig mondom, hogy ésszel kell csinálni, figyelj a tested jelzéseire, nem szabad túlfeszíteni a húrt! A lényeg a bőrfelszín hűtése a maghő túlzott hűtése nélkül. Emiatt időnként neoprén csizmát, kesztyűt húztam, így percekkel tovább bírtam. Ha sikerül megtalálni az optimális időtartamot, akkor igazi eufóriás érzés tapasztalható (dopamin, endorfin felszabadulás), a visszamelegedés is szinte remegés nélküli, kellemetlen érzet nélkül történik. Ha rámennék egy rekordkísérletre, akkor talán 8-10 percig bírnám a jegesben teljesen elmerülve, de utána ki kéne szedni hipotermiás állapot miatt és eltartana egy darabig a kellemetlen visszamelegedés.

A Wim Hof féle légzéstechnikával is próbálkoztam sokszor és pozitívnak találtam, komfortosabban és tovább bírtam a hideget. Az időigényessége miatt használom csak ritkán rendszeresen.

Jégszauna

Volt szerencsém 10 alkalmat járni a Fitness&More jégszaunájába, ahol -130-140°C-os levegővel találkozunk pár perce egy szál fürdőgatyában. Élveztem minden alkalmat, ugyanazt a felfrissülést éreztem, mint más technikákkal. Aki szeretne biztonságos körülmények között hidegelni, annak csak ajánlani tudom!

Havas mezítlábazás és fagyási sérülés

Ebben a műfajban is sikerült megtapasztalni a rejtett képességeimet és a jelenlegi határaimat. A tél folyamán végig mezítláb végeztem a szabadtéri és futóedzéseimet, sokszor ezt havas terepen kellett kivitelezni. Az első pár perc általában kellemetlen volt mindig, utána viszont teljes komfort, akár 1 órán át is!! Sőt, egyik hétvégén egy MovNat edzéssel egybekötött túrán vettem részt, végig mezítláb, hosszúnadrágban, pólóban 5,5-6 órán keresztül! A talpam nem fázott egyáltalán, jól is funkcionált. A felsőtestem kezdett fázni kb. 4óra után, ezért felvettem a kesztyűm és a polar pulcsim. Itt sajnos sikerült túlzásba vinnem a dolgokat, összeszedtem egy jó kis fagyási sérülést. Most már ezt is tudom milyen… nagyon alattomos egy dög, mert menet közben nem fájt, nem éreztem, pár órával utána zsibbadt, másnap reggelre meg felhólyagosodott és nem szívesen értem hozzá vele semmihez. De az az érdekes, hogy csak a bal lábujjaimon jött elő, a jobb lábamon, egyetlen kisebb hólyag lett csak! Ez meg hogy lehetséges??? Pedig esküszöm nem egylábon ugráltam 6 óráig. 🙂 A gyógyulás hetekig eltartott, de teljesen rendbejött azóta. Szóval csak óvatosan a havas mezítlábazással! Az 1 órás futásokat simán bírtam, lehet valahol 4 óra körül lett volna a fordulópont. Örülök, hogy ennyivel megúsztam, ezzel is gyűjtöttem egy kis tapasztalatot a testem határairól.

 Síelés

Ez is pipa, pólóban csúszkáltam 2-3 órát, a 0 fok körüli időben, a felvonón süvítő szélben is jól elvoltam. A kesztyűt azért igényeltem, az ujjak a gyorsabban kihűlnek mindig a nagy felület/térfogat arány miatt.

Hideglelés a Mátrában

Két, hasonlóan „kihívást kereső” edzőkollegával bevállaltuk a galyatetői kilátóban alvást január végén. Az un. bivakszállóban nincs fűtés, kaptok egy cellát a toronyban és tessék aludni! A kaland kedvéért megérte, de elég rossz alvás volt, sokszor felébredtem, forgolódtam. Nem tudom, hogy ez a viharos erejű szél zúgása, a 0-3°C fokos hideg miatt vagy a közeli jól felszerelt adótornyok káros elektromágneses sugárzásainak köszönhető-e. Mindenesetre túléltük, azért egy kicsit fáztam a felöltözés és hálózsák ellenére is. Pedig otthon jókat aludtam nyitott ablaknál egész télen…

Februári kenuzás

Vízre szálltam a kenummal február 1-től! Minden nap 1 vagy 2 evezés szerepel a programban, 1-másfél (néha 2óra) időtartamban. Korán reggel a hőmérséklet még 0-5°C körül volt, így is tudtam gond nélkül egy szál rövidgatyában, félmeztelenül, sokszor mezítláb (időnként vettem fel cipőt) evezni! Hihetetlen, hogy ez így működik! Utána még csobbanni is szoktam pár percet a vízben.

Összefoglalva továbbra is csak meg tudom erősíteni, hogy működik a dolog. Minden ember gyári tulajdonsága, hogy hozzá tud szokni a hideghez, csak nem használjuk, mert sosem hagyjuk, hogy a bőrünk találkozzon az igazi téllel, így nem tudnak beindulni az adaptációs folyamatok. A hidegtűrést, a hidegben való komfortos tartózkodást nagyon ki lehet tolni, lebegjen a szemünk előtt Wim Hof közel 2 órás jégbezárós rekordja, ő is emberből van, el lehet idáig jutni sok gyakorlással. A hidegnek számtalan pozitív élettani hatása van, érdemes ezeket megismerni és beilleszteni a mindennapokba.

************************************************************

My third winter without a coat, ice baths and frostbite

Slowly here is the end of this winter, this February is already more reminiscent of spring. I continuously collected experiences about my new hobby in the field of cold tolerance, cold adaptation. The scientific theory of cold completely convinced me that this can work and by experience I can only confirm this. I wrote about the theoretical background in my book (Beyond paleo –currently only in Hungarian language), and from who I learned it all: Jack Kruse and Wim Hof. I didn’ wear my coat this wintertime too. Usually I wear long pants and T-shirt when I am on the street. Hats, scarves, gloves are not neccessary. I did’t feel cold even didn’t get any cold or flu. To be honest I was not completely immune to cold, but much, much better than the avarage. Let’s look at some more extreme experiences!

Bathing

I tasted the ice-water outdoor swimming this year again, I was in there comfortably for 3-4 minutes, my „Achilles heels” were the fingers and toes, my body would withstand  cold, but my limbs began to be uncomfortably cool. I always say that the you should practice cold mindfully, listen to your body, do not overstretch the chord! The main point is the cooling of the skin without excessive cooling of the core temperature. For this reason, sometimes I pulled neoprene boots, gloves, so I could whitstand minutes further. If you manage to find the optimal length of time, it is a real euphoric feeling experienced (dopamine, endorphin release), your body heat is back almost without shivering, without discomfort. If I would try a record attempt, I could stay maybe 8-10 minutes fully immersed in the icy water, but after that you should take me off with hypothermic state and it would take a while to heat back myself with vigorous shivering.

I tried many times the Wim Hof ’s breathing technique and found to be positive, I can spend more time comfortable in the cold. The only reason I dont use it regularly because its time consuming.

Ice Sauna

I had the pleasure to attend 10 sessions in the Fitness&More ice sauna, where you can bath in -130-140 ° C air for a few minutes in shorts. I enjoyed every opportunity, I felt the same refreshing feeling as with other techniques. Who wants to try the cold effect in safe conditions, I can only recommend it!

Barefoot in the snow and frostbite

I also managed to experience my hidden skills and limits in this field. During the winter, I performed barefoot the outdoor running and other trainings, often on snowy terrain. The first few minutes were generally always unpleasant, but after it felt fully comfortably for up to 1 hour !! In fact, one weekend I did a MovNat training combined with hiking, along with bare feet, long pants and a T-shirt for 5.5-6 hours! My sole was not felt cold at all, it functioned well. The upper body felt cold about after 4 hours, so I picked up the glove and polar sweater. Here, unfortunately, I managed to overdo things, I got a nice frostbite. Now I know what a underhand bitch it is, because it didn’t hurted me during the hiking, I felt numb after a few hours, the next morning it was seriously blistered. But it is interesting that it appeared  just on the left toes and on the right leg, I got only one small blister! How can that be ??? And I swear I did not jumping on one leg for 6 hours! 🙂 The healing took weeks, but completely back to normal since then. So be careful on the snowy barefooting! The one-hour runs went smoothly, my turning point should be somewhere around 4 hours. I’m glad that I didn’ get more trouble, thus I collected more experience about the limits of my body.

Skiing

It also has a check mark,  I was sliding for 2-3 hours in T-shirt of the weather around 0 degrees and the whistling wind on the elevator was also well tolerated. The glove was requested because the fingers cool more quickly with the high surface / volume ratio.

Sleeping in the cold in the Mátra hill

With two coach colleague with similar mindset we spent a night at the tower by one of the highest point of Hungary in late January. There is no heating, you got a cell in the tower to sleep and try to survive! Worth it for the sake of adventure, but it was a pretty bad sleep, I woke up many times, twisting all night. I do not know if this is due to the intense winds, the 0-3°C cold or the nearby well-equipped cellphone towers with harmful electromagnetic radiation. In any case, we survived it, I felt a bit cold despite of getting dressed and sleeping in bags. At home I could sleep with the window open all winter long…

Canoeing in February

I started paddleing again from 1st of February! There is every day one or two rowing in the program, for one-one&half (sometimes 2 hours) period. Early in the morning the temperature was around 0-5°C, I could paddle without problem in a short, shirtless, often barefoot (sometimes I put on shoes)! It’s amazing that this works! Even after I used to jump for a few minutes into the water.

In summary, I can still only confirm that it works. Each person’s „factory feature” is that you can adapt to the cold, but we do not use it, because you never let your skin meet the real winters, so they can not start the adaptation process. You can stay comfortable for very long time in the cold, imagine Wim Hof’s record when he spent nearly 2 hours int he ice bucket. He is also just a human, you can get there with a lot of practice. The cold has many positive physiological effects, you should know about it and it can be inserted into everyday life.

❗További edzéstippek a SunnyFitness e-könyvemben❗

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .