Posted on Hozzászólás most!

Jön az újabb hidegszezon: fordítsd a javadra!

Ösztönösen félünk a hidegtől, mindent megteszünk, hogy ne találkozzunk vele (sapka, sál, nagykabát, fűtés, stb.), pedig kicsit jobban megismerve az élettani hátterét és okosan alkalmazva egy plusz fegyver lehet az egészséges életmód felé vezető úton.

Akik még nem ismerik a jelenséget, azoknak ajánlom Wim Hof elképesztő rekordjait, Jack Kruse: Cold Thermogenesis írásait vagy A paleón túl című könyvemet, korábbi cikkeimet, ahol részletesen foglalkoztam a témával.

Mire jó ez az egész?

Immunrendszer erősítése, stressz csökkentés, sportolóknak regeneráció gyorsítása, gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás, felfrissülés vagy egyszerűen csak egy kis kaland, ahol megismerhetjük testünk rejtett képességeit.

Mit lehet tenni a gyakorlatban?

Vannak fokozatok, kinek-mi a célja, mennyire bevállalós. Lehet alulöltözötten időt tölteni kint a szabadban, a hűvösebb hónapokban. Lehet teljesen rövid felszerelésben, vagy akár mezítláb edzeni kint a szabadban még télen is. Lehet otthon hidegvízzel zuhanyozni. Végig lehet csinálni a Jack Kruse féle Cold thermogenesis protokollt, kezdve az arc jeges vizes fürdetésétől a jeges vizes kádfürdőig. Lehet kinti vizekben fürdőzni már most, így is fokozatosan eljuthatunk télre a jeges vízig. Az északi népeknél, skandinávoknál, oroszoknál a jeges vizes fürdőzés régi hagyomány, csak nálunk nézik egyelőre UFO-nak az embert. Aztán lehet menni profi körülmények közé: hidegkamra, hidegszauna. Lehet továbbá nyitott ablaknál aludni.

A lényeg mindig a fokozatosság! Ha nem visszük túlzásba, akkor napról-napra, hétről-hétre egyre jobban fogjuk bírni és egyre több időt tudunk eltölteni a hideggel harmóniában. Olyan ez, mint az edzés, adni kell rendszeresen egy kis ingert (lehetőleg fokozatosan erősödőt) és működik a dolog.

Tavasszal rendeztünk egy eseményt, ahol csoportosan megmártóztunk az 5°C-os vízben, ez volt a Tavaszi csobbanás. Íme, egy kis összefoglaló videó rövidebb és hosszabb változatban:

Idén is tervezek ilyen eseményeket, lehet kezdeni a felkészülést! Én a harmadik telemnek készülök nekifutni kabát nélkül, kinti rendszeres fürdőzéssel, rövid ruházatban-mezítláb edzéssel fűszerezve. Az eddigi tapasztalatok megerősítettek, hogy érdemes ezt a trükköt is alkalmazni az egészséges életmód jegyében és még a fűtésszámlán is spórolhatunk. Gondoljunk csak bele, országos vagy világszinten mekkora energia és pénz megtakarítást jelenthetne, ha jobban megismerné mindenki ezt a jelenséget és akár csak egy pár fokkal lejjebb csavarná a fűtést! Már csak ezért is érdemes róla beszélni!

A hidegtűrésről és hidegadaptációról A-Z-ig A paleón túl könyvben!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .